Haški tribunal
0

Počinje suđenje Florence Hartmann

Sarajevo-x.com
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Pred Haškim tribunalom i sudijom Bakoneom Molotiom iz Južne Afrike danas počinje suđenje bivšoj glasnogovornici Florence Hartmann, optuženoj za nepoštovanje suda.

Hartmann je od 2000. do 2006. godine bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljice Tribunala Carle del Ponte. U avgustu prošle godine optužena je za nepoštovanje suda jer je objelodanila sadržaj dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Hartmann je time, kako stoji u optužnici, svjesno i hotimično ometala provođenje pravednog postupka. Za nepoštovanje suda mogla bi biti kažnjena zatvorom u trajanju do sedam godina, novčanom kaznom do 100.000 eura, a mogla bi dobiti i obje kazne.

Narednih dana u Haagu će biti nastavljena i suđenja Vlastimiru Đorđeviću, Momčilu Perišiću, Antu Gotovini i šestorici nekadašnjih lidera bosanskih Hrvata.

Za utorak i srijedu, 16. i 17. juna, zakazana je i rasprava u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ali ICTY nije saopćio čemu će ona biti posvećena.