Svijet
0

Počinje samit Rusija - EU u Stockholmu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija i Rusija nadaju se da će danas na samitu u Stockholmu uspjeti postaviti temelje za novo ekonomsko i političko partnerstvo usprkos razlikama koje postoje u pitanju energije, trgovine, ljudskih prava i klimatskih promjena.

Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev i predsjedavajući EU-a švedski premijer Fredrik Reinfeldt pokušat će obnoviti povjerenje koje je ugrozio prošlogodišnji rat u Gruziji, ali koje potiče nedavno postignut sporazum o mehanizmu "ranog upozoravanja" kojim bi se Evropa zaštitila od nestašice plina.

Stalni predstavnik Rusije pri EU-u Vladimir Čižov nedavno je najavio da će se pored ovih tema u Stockholmu razgovarati i o rješavanju bliskoistočnog sukoba, iranskome nuklearnom programu i evropskoj sigurnosti u svjetlu inicijative ruskog predsjednika o izradi novog sporazuma o sigurnosti na euroatlantskom prostoru.

"Potrebna nam je uska saradnja s Rusijom. Postoji određeni nivo obostrane zavisnosti – mi zavisimo od njihovih energenata, a oni zavise od nas kao potrošača", rekao je šef finske diplomatije Alexander Stubb, prenijela je agencija Reuters.

Evropska unija, koja ima skoro 500 miliona stanovnika, najveći je ruski trgovinski partner i pokriva skoro polovicu ukupnoga ovogodišnjeg izvoza.

Rusija, s druge strane, raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvom, ali su joj potrebna strana ulaganja.

Evropski dužnosnici ohrabreni su nedavnim pozivima Medvedeva na reformu i modernizaciju ruske privrede, a Moskva je tokom švedskog predsjedanja EU-om vidjela brojne pozitivne signale iz Stockholma.

"Vidimo znakove pragmatizma u švedskom predsjedanju EU-om za koje se nadamo da će dovesti do produktivnih sastanaka", rekao je savjetnik Medvedeva za vanjske poslove Sergej Prihodko.