Indija
0

Počeo najveći popis stanovništva na planeti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indija je u četvrtak počela s popisom svojih više od milijarde stanovnika kako bi provela najveći svjetski administrativni zadatak.

Popis, koji se obavlja svakih 10 godina, ima novi element u ovoj godini s kolekcijom biometrijskih podataka za svakog građanina starijeg od 15 godina koji će biti fotografisan i dat će otiske prstiju, informacije koje će formirati novi Nacionalni registar stanovništva Indije s više od 1,2 milijarde stanovnika, javio je AP.

"Ovo je prvi put u ljudskoj povijesti da se pokuša identifikovati, prebrojati, registrovati i uvesti svaki eventualni podatak u ličnu kartu 1,2 milijarde stanovnika", izjavio je ministar unutarnjih poslova Palaniappan Chidambaram.

Do sada, Indija nije imala sistem izdavanja ličnih karti svojim građanima. Kolekcija biometrijskih podataka korištenjem kombinacije otisaka prstiju u facijalne identifikacije bit će povezana s još jednim golemim zadatkom pokrenutim prošle godine da se osigura da svaki Indijac dobije svoj matični broj.

Predsjednica Pratibha Patil u četvrtak je obilježila početak 11-mjesečnog poduhvata u svojoj predsjedničkoj palati od ružičastog kamena, koja je postala prvo domaćinstvo koje će biti uvedeno u prvoj fazi popisa, poznatoj kao "uvođenje domaćinstava".

Tokom narednih šest mjeseci, popisivači ili "prebrojavači" putovat će širom Indije i posjetiti više od 630.000 sela i više od 5.000 gradova kako bi registrovali svaku građevinu koja ima svrhu doma i tako stvorili nacionalnu bazu podataka. Od nebodera do krhkih koliba, popisivači će bilježiti detalje kao što su dostupnost pitke vode i struje, kao i vrstu građevinskih materijala koji se koriste za sveobuhvatnu sliku gradnje u Indiji.

Popisaivači također planiraju uključiti milione beskućnika koji spavaju na željezničkim platformama, pod mostovima i u parkovima.

Popisivači su tipični vladini službenici, školski nastavnici ili ostali lokalni službenici koji idu od kuće do kuće prikupljajući podatke o brojnosti porodice, bračnom statusu, obrazovanju i informaciju o radnom statusu. Po prvi put, oni će također prebrojati nosioce bankovnih računa i korisnike mobitela.

Iako Kina, najmnogoljudnija zemlja svijeta, također popisuje stanovništvo, njen popis vrše razne agencije, uključujući jedinice Komunističke partije, lidere lokalnih zajednica i tvorničkih jedinica, za razliku od Komisije za popis i registraciju iz New Delhija koja vrši indijski popis.

Indijski popis suočit će se sa specifičnim izazovom ljevičarskih ekstremista aktivnih u 20 od 28 saveznih država koji su pojačali kampanju nasilnih napada na vladine zvaničnike.

Popisivači planiraju završiti posao do februara 2011. Informacije koje prikupe bit će korištene u vladinom planiranju politike, te planiranju i alociranju budžeta.

To će biti 15. indijski popis stanovništva održan bez prekida na početku svake decenije. Operacije popisa u Indiji pokrenuli su 1872. njeni britanski kolonijalni vladari.