Svijet
18

Počelo suđenje Ebu Tejmi koji se tereti za regrutovanje Samre Kešinović i Sabine Selimović

Klix.ba
Samra Kešinović i Sabina Selimović
Samra Kešinović i Sabina Selimović
U austrijskom gradu Grazu počelo je suđenje tridesetčetverogodišnjem Mirsadu O., poznatom kao Ebu Tejma, koji se između ostalog tereti za radikalizaciju i regrutovanje maloljetnih djevojki, Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u aprilu 2014. godine otišle u Siriju.

Istražni organi u Austriji smatraju da je Mirsad O. jedan od ključnih ljudi u IDIL-ovoj terorističkoj mreži, pišu lokalni mediji u Austriji.

On je uhapšen u novembru 2014. godine nakon što su ga duži vremenski period pratile austrijske sigurnosne agencije.

Mirsad O. je navodno najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kešinović i Sabine Selimović za koje se već godinu dana ne zna da li su žive. On se tereti i za radikalizaciju preko 160 osoba koje su se pridružile IDIL-u u Siriji.

Tužitelj je na početku suđenja naveo da je u stanu Mirsada O. pronađen kompjuter u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolisana sa daljine, koristeći mobilni telefon.

Mirsad O. se tereti za ubistvo, terorizam, te podstrekivanje drugih na krivično djelo zbog čega mu može biti izrečena kazna zatvora od 20 godina.

Tužitelj je tokom svog izlaganja rekao i da je Mirsad O. "putovao Evropom kao pop zvijezda na turneji" te da je "govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad". Istakao je i da je optuženi imao svoj YouTube kanal preko kojeg je "ispirao mozak" mladim ljudima.

Tužitelj je naveo i da je Mirsad O. bio jedan od lidera takozvane "Bosanske ćelije" u Beču koja je bila "centar finansiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Evropi"

Sudija Stephan Mertens je odredio da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost kako bi se zaštitili pojedini svjedoci.

Mirsad O je rođen u Tutinu (Srbija), a u BiH je bio poznat po svojim predavanjima u kojima je propagirao mržnju i netoleranciju, navodi Thelocal.at.