UN
0

Pobunjenici u Sudanu koriste djecu ratnike

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost u najnovijem izvještaju o situaciji u Sudanu jer neke pobunjeničke milicije koriste djecu ratnike.

"Posebno sam zabrinut zbog izvještaja o djeci ratnicima među borcima pobunjeničke milicije Pokret za pravdu i jednakost (JEM) u Omdurmanu, što je jasno kršenje međunarodnog zakona. Moj ured vrši pritisak da se ta djeca, koju su uhvatile snage sudanske vlade tokom sukoba, oslobode i još jednom osuđujem upotrebu djece vojnika, bez obzira ko je za to odgovoran", rekao je Ki-moon.

Djeca ratnici spomenuta su u izvještajima sudanskih vlasti o iznenadnom napadu Pokreta za pravdu i jednakost u maju, u kojima se kaže da među zarobljenim pobunjenicima ima i djece, javio je Reuters.

Glavni tajnik UN-a je rekao kako je razočaran jer nije bilo napretka u naporima da se okončaju petogodišnji sukobi u Darfuru, na zapadu Sudana.

On se osvrnuo u izvještaju i na napetosti između Čada i Sudana, koji su prekinuli diplomatske odnose, smatrajući da takva situacija potiče nestabilnost u Darfuru.

Sudan optužuje Čad da podržava Pokret za pravdu i jednakost i od napada u maju odbija pregovarati o prekidu sukoba, dok Čad otpužuje sudansku vladu da podržava pobunjenike, nadajući se da će tako srušiti čadsku vladu. Obje zemlje odbacuju međusobne optužbe.

U sukobima u Darfuru ubijeno je do sada najmanje 35.000 ljudi, a 2,5 miliona je napustilo domove zbog nasilja.

U toj oblasti trenutno je raspoređeno oko 9.500 mirovnjaka Afričke unije i UN-a, koji su praktično nemoćni jer je za kontrolu te ogromne pokrajine predviđen kontingent od 26.000 vojnika.