Svijet
0

Pobunjenici objavili uspostavu "Vlade islamske države u Iraku"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sunitska pobunjenička koalicija objavila je na internetu snimke na kojima imenuje vođu Al-Qaide u Iraku "ministrom rata" i prikazuje pogubljenje 20 ljudi za koje tvrdi da su pripadnici iračkih vojnih i sigurnosnih snaga.

Objava "islamske vlade" Iraka izgleda da ima višestruke ciljeve. Jedan je da predstavi pobunjeničku koaliciju Islamska država Irak kao "legitimnu" alterntivu šiitskoj vladi premijera Nurija al-Malikija koja uživa američku podršku - i pokaže jačanje svoje vlasti uprkos američkoj vojnoj ofanzivi protiv pobunjenika, javio je AP.

Ona također nastoji uspostaviti dominaciju koalicije među pobunjenicima nakon uznemirujućeg javnog sporenja s ostalim iračkim sunitskim militantima.

Islamska država Irak je koalicija osam pobunjeničkih grupa od kojih je najmoćnija Al-Qaida u Iraku. Ona je prvi put objavljena u oktobru, kada je tvrdila da kontrolira teritoriju u područjima sa sunitskom dominacijom u zapadnome i centralnom Iraku.

Na snimku o uspostavi vlade čovjek koji se predstavio kao glasnogovornik grupe, sa zamračenim licem, govorio je za stolom ispred kompjutera s ravnim ekranom.

"U ovoj je fazi dužnost oformiti ovu vladu, islamsku vladu koja ima vjeru u Boga", izjavio je glasnogovornik s crvenim turbanom na glavi.

On je osudio iračke vladare iz proteklih decenija - među kojima Baath stranku Saddama Husseina i trenutnu vladu - tvrdeći kako su "širili korupciju i uništili zemlju i narod, dok Bog nije pomogao mudžahedinima da im donesu mučenje".

"Sada se pojavila islamska država kao država za islam i mudžahedine", kazao je.

On je potom pročitao desetočlanu vladu, u kojoj je Abu Hamza al-Muhajer imenovan "ministrom rata".

Al-Muhajer je ime objavljeno kao nasljednik Abu Musaba al-Zarqawija, vođe Al-Qaide u Iraku koji je ubijen u ljeto 2006. Američka vojska i iračka vlada identificirale su ga pod drugim pseudonimom - Abu Ayyab al-Masri.

Sva imena koja je pročitao glasnogovornik bila su psudonimi - i prava imena tih osoba ostala su nepoznata - iako pseudonimi uključuju imena nekih od najvećih sunitskih plemena.

Islamsku državu predvodi Abu Omar al-Baghdadi, koji drži titulu "emira (princa) vjernika".

Šejh Abu Abdul-Rahman al-Falahi imenovan je za emirovog "premijera", kazao je glasnogovornik. Ostali položaji su ministri informacija, "zatvorenika i mučenika", poljoprivrede i zdravstva.

Poruka je uslijedila nekoliko sati nakon drugog snimka grupe koji prikazuje maskirane naoružane ljude koji hodaju ispred niza ljudi, s povezima preko očiju i zavezanih ruku, pucajući svakome u potiljak.

Na snimku se tvrdi da je riječ o 20 iračkih policajaca i vojnika koje je Islamska država u Iraku otela šest dana ranije sjeverozapadno od Bagdada.

Ta je grupa zaprijetila da će ih ubiti nakon 48 sati ako vlada ne oslobodi ženske zatvorenice i preda policajce optužene za silovanja u sjevernom gradu Tal Afaru.