Guardian
0

Pobjeda demokratije i pogrešne osobe u Ukrajini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najvjerojatnija pobjeda Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima u Ukrajini u utorak je na vanjskopolitičkim stranicama većine britanskih listova, dok The Guardian konstatuje da su izbori bili slobodni i mahom pošteni a da se Rusija držala podalje od izbornog procesa.

U tim važnim detaljima "Narandžasta revolucija", koja je prije pet godina uzdrmala zemlju, ostavila je svoj trag. Nažalost onih koji, po Guardianu, vole sretni završetak, u Ukrajini je pobijedila pogrešna osoba.

Viktor Janukovič, čije je lažiranje izbora 2004. godine potaknulo masovne proteste u Kijevu, sada se vraća na vlast kao uredno i pošteno izabrani predsjednik. Glavni negativac otprije pet godina sada se, smatra Guardian, najviše okoristio "Narandžastom revolucijom".

Guardian analizira sukobe unutar vodstva revolucije i zaključuje da je duboko razočarenje naroda narandžastim taborom, a ne zloćudna ruka Kremlja, dovelo do njihovog poraza. Ukrajina je sada spremna za daleko pragmatičnijeg predsjednika koga će prvo putovanje u inostranstvo odvesti prije u Bruxelles nego u Moskvu, što će, samo po sebi, predstavljati napredak, zaključuje Guardian.

Financial Times pobjedu Viktora Janukoviča naziva ukrajinskim zaokretom. Ukrajinci su se našli pred neugodnim izborom između osuđivanoga kriminalca koga podržavaju oligarsi i primadone oportunistice čija prošlost nije lišena prilično mutnih poslovnih aranžmana.

Uprkos svemu, smatra londonski list, za utjehu ali i na ponos Ukrajincima je činjenica da su i ovi izbori kao i prethodna dva glasanja zadovoljili sve demokratske norme, što po Financial Timesu znači da je pobjeda "Narandžaste revolucije" ostala netaknuta.

Sada je na Viktoru Janukoviču da pokaže kako se nije samo zemlja promijenila, već i da on nije više čovjek kakav je bio. Medijski savjetnici su mu pomogli da odbaci ruho sovjetskog aparatčika, ali ostaje da se vidi jesu li njegovi stavovi evoluirali ukorak s promjenama u Ukrajini, piše Financial Times.

Novi ukrajinski predsjednik morao bi učiniti dosta toga: osigurati usmjeravanje političke moći u pravcu efikasnog upravljanja zemljom, pokazati zube korupciji u institucijama države, pomoći izvlačenju Ukrajine iz ekonomskog sloma i pokušati pomiriti duboko podijeljenu zemlja čija dva pola, zapadni i istočni, vuku na različite strane težeći tješnjim vezama, jedni s Rusijom, drugi s Evropom, navodi Financial Times.

Da bi djelotvorno upravljao, Janukovič bi morao pružiti ruku biračkom tijelu Julije Timošenko uspostavljajući ravnotežu između izmirenja s Moskvom i saradnje s Bruxellesom.

Malo šta kod Viktora Janukoviča nagovještava da je dorastao tome zadatku. Valja se nadati, zaključuje Financial Times, da će ga jačanje demokratije, koja ga je paradoksalno dovela na vrh, također nagnati i da donosi ispravne odluke.