U blizini Sohaea
6

Po uzoru na Kinu: Sjeverna Koreja gradi umjetno ostrvo na kojem će biti vojna baza

Klix.ba
Sjeverna Koreja pokušava kopirati Kinu izgradnjom umjetnog ostrva na kojem će biti smještena vojna baza.

Peking gradi umjetne otočiće kod spornih ostrva Spartly u Južnom kineskom moru, a službenici tvrde da su ih već opskrbili antiraketnim sistemom. Sada postoji bojazan da Pjongjang slijedi njihov primjer.

Satelitski snimci pokazuju razvoj izgradnje malog ostrva u blizini Sohaea, poznatog mjesta za testiranje interkontinentalnih balističkih projektila koje se nalazi 112 kilometara od glavnog grada.

Eksperti još pokušavaju utvrditi tačnu upotrebu ovog ostrva jer državni mediji tvrde kako se ono pravi u okviru širenja poljoprivrednog zemljišta, u što druge zemlje ne vjeruju.

Na satelitskim snimcima se vidi promjena u posljednjih pet godina. Stijene i pijesak su zamijenjeni sa silosima, četvrtastim popločanim područjima i skladištima. Napravljeni su i novi putevi te luka.

Američki obavještajci kazali su kako su na otoku primijećeni i posmatračke palube zbog čega su uvjereni da će tu biti nova vojna baza.

Sve se ovo dešava u vrijeme pojačanih tenzija i nakon što je Sjeverna Koreja optužila SAD da žele izazvati nuklearni rat u ovom području.