Ispred koncentracionih logora
0

VIDEO / Plesom uz pjesmu "I Will Survive" izazvali žestoku reakciju Jevreja

Sarajevo-x.com
Jedna australska porodica postavila je na YouTube video sa svog putovanja u Auschwitz, a na videu je prikazano kako pored ulaza u logor plešu uz pjesmu "I Will Survive", Glorije Gaynor. Ovaj video izazvao je brojne kontroverze, no porodica tvrdi kako je to samo njihova slava života.

Jevrejka Jane Korman, njeno troje djece i 89-godišnji otac Adolk, koji je preživio holokaust, snimili su video na kojem plešu ispred zloglasnog logora u Poljskoj, u kojem su nacisti tokom Drugog svjetskog rata ubili preko 1,1 milion ljudi.

"Ovo je naša slava života i preživljavanja. Željela sam umjetničkim radom osvježiti sjećanja na taj događaj", kazala je Koromanova.

Porodica na videosnimku pleše ispred znaka "Arbeit Macht Frei" u Auschwitzu, zatim ispred koncentracionog logora “Dachau”, ispred koncentracionog logora “Theresienstadt” u Češkoj i “Lodza” u Poljskoj.

Međutim, upravo taj video izazvao je bijes mnogih koji su preživjeli strahote koncentracionih logora, a video su na svoje stranice postavile i neke neonacističke organizacije.

"Ovaj video ne smatram znakom poštovanja za one koji su preživjeli sve te strahote Drugog svjetskog rata. Snimak zapravo ismijava sve to što se dešavalo u logorima", kazao je 86-godišnji Kamil Cwiok koji je kao dijete odveden u logor u u Auschwitzu, gdje je stradala gotovo cijela njegova porodica. Međutim, Koromanova se s tim ne slaže. Tvrdi kako njen otac plesom slavi što je preživio Drugi svjetski rat i strahovita mučenja u logoru.

"Ovim potvrđujemo naše postojanje. Moja majka, koja je preživjela plinsku komoru, nije željela ići u Poljsku jer joj je to preteško, ali nas je podržala", kazala je Koromanova, prenosi "Daily Mail". Inače, video je prikazan i u jednoj umjetničkoj galeriji u Autsraliji.