Svijet
0

Planovi za samit Busha s bliskoistočnim liderima u Egiptu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U toku je izrada planova za susret američkog predsjednika Georgea W. Busha s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i eventualno drugim arapskim liderima u Egiptu idućeg mjeseca, saopćili su u srijedu diplomati i palestinski zvaničnici.

Takav samit, u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu, bio bi upriličen nakon što Bush posjeti Izrael na 60. godišnjicu njegovog osnivanja.

"Susret u Sharm el-Sheikhu mogao bi uključiti lidere Egipta, Jordana i Izraela, ili bi mogao biti ograničen na arapske lidere iz zemalja kao što su Jordan, Egipat ili možda Saudijska Arabija", izjavio je visoki Abbasov savjetnik Nimmer Hammad, javio je Reuters.

Američki zvaničnici i ured izraelskog premijera Ehuda Olmerta nisu imali nikakvog trenutnog komentara.

Diplomat umiješan u pripreme skupa u Egiptu izjavio je kako je moguće da se on održi 18. maja. "Sastanak bi se usmjerio na to kako pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu sporazum o konačnom statusu do kraja 2008.", kazao je.

Očekuje se da Bush, koji je izrazio uvjerenje da bi Abbas i Olmert mogli postići mirovni sporazum prije nego što on napusti dužnost u januaru, posjeti Izrael sredinom maja ubrzo nakon što ugosti palestinskog lidera u Washingtonu.