Adenski zaliv
0

Pirati zarobili njemački teretni brod

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pirati su u noći s petka na subotu zarobili u Adenskom zalivu jedan teretni brod sa 17 članova posade koji je prevozio žitarice, izjavio je zvaničnik kenijskog ogranka programa za pomoć mornarima Andrew Mwangura.

Mwangura je precizirao da je brod od oko 31.000 tona vlasništvo jednog njemačkog brodovlasnika. Nije poznato čiji su državljani članovi posade.

Filipinski brod Stolt Strength, oslobođen 21. aprila nakon što su ga pirati držali pet mjeseci, nastavio je svoj put, izvjestio je Mwangura. Brod je nastavio put pod vojnom pratnjom i trebalo bi da stigne do Džibutija ili kenijeke luke Mombasa.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog ureda, bilo je deset puta više piratskih napada u somalskim vodama u prvom tromjesečju 2009. godine nego u istom periodu 2008. godine. Ove godine je izveden 61 napad.

Somalski pirati su ploveći po trgovinskim putevima Indijskog okeana i Adenskog zaliva uzeli za taoce pedesetak brodova u 2008. godini. Međunarodna zajednica je reagirala i uputila dvadesetak ratnih brodova da patroliraju u ovoj zoni.

Njihova pažnja je usmjerena na trgovinske puteve koji se najviše koriste, ali su pirati proširili područje akcije.