Svijet
0

Petnaest grčkih ministara uzeli mito od ''Siemensa''

SRNA
Kostas Simitis
Kostas Simitis
Grčka parlamentarna komisija označila je danas čak petnaest bivših i aktuelnih ministara kao navodne vinovnike u skandalu podmićivanja od njemačke kompanije "Siemens".

Međutim, sudski postupak se može voditi samo protiv trojice ministara, konzervativaca Prokopisa Pavlopulosa i Hristosa Markojanakisa i socijaliste Tasosa Mandelisa, jer su ostali zaštićeni zakonom, javili su grčki mediji.

Vladajući PASOK i konezervativna Nova demokratija nisu uspjeli da se dogovore više od godinu dana o zajedničkom spisku. PASOK optužuje pet svojih bivših ministara i sedam iz redova desnice, a Nova demokratija kao vinovnike navodi samo socijaliste, uključujući i bivšeg premijera Kostasa Simitisa.

Optuženo je ukupno pet bivših ministara za finansije i ekonomiju, uključujući i sadašnjeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, kao i četvorica bivših ministara unutrašnjih poslova iz redova desnice i jedan bivši ministar odbrane iz reda PASOK-a.

Istraga o korupcionaškom skandalu "Siemens", u kome se pominje da je sto miliona evra davano licima koja donose odluke, i dalje traje, a tri bivša odgovorna lica njemačke kompanije već su napustila Grčku.