Svijet
0

Pet osoba preminulo u zapaljenom trajektu, još 59 putnika čeka spas

Klix.ba
Pet osoba je preminulo, a 59 još uvijek čeka da bude spašeno sa italijanskog trajekta koji je u plamenu, objavili su grčki zvaničnici.

Jedan muškarac preminuo je pokušavajući pobjeći s trajekta, a naknadno su otkrivena još četiri tijela u moru. Preživjele spašavaju helikopterima uprkos lošem vremenu i jakim vjetrovima.

Italijanska mornarica objavila je kako je do sada spašeno 419 od 478 osoba. Još uvijek nije poznat uzrok požara koji je izbio u garaži u nedjelju ujutro.

Tužilaštvo Italije objavilo je kako je pokrenulo istragu o ovom slučaju.

Obalska straža kazala je kako je izvučeno tijelo 62-godišnjeg Grka, pored kojeg je bila njegova povrijeđena supruga. Oboje su pali u vodu pokušavajući ući u čamac za spašavanje.

"Pokušala sam ga spasiti, ali nisam uspjela. Vjerovatno je udario glavom kada je padao", rekla je uplakana supruga Teodora Doull za ANSA agenciju.

Prvi spasilački brod stigao je jutros u luku Bari sa 49 spašenih osoba. Helikopteri su uz pomoć opreme za noćno posmatranje spašavali putnike cijelu noć. Spašeno je 100 putnika tokom noći. Neki su prevezeni do brodova, a neki direktno u bolnicu. Među spašenima su i troje djece i trudnica, koji su u bolnici zbog hipotermije.