Odgovor bivšem premijeru
12

Peskov: Boris Johnson nije razumio o čemu je govorio Putin

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši britanski premijer Boris Johnson, u novom BBC-jevom dokumentarcu pod naslovom "Putin protiv Zapada", tvrdio je da mu je ruski predsjednik prije invazije na Ukrajinu zaprijetio raketnim napadom. Nakon njegove izjave oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
Boris Johnson je u dokumentarcu rekao da mu je Putin u jednom trenutku zaprijetio i rekao: "Borise, ne želim da te povrijedim, ali sa raketom će potrajati samo minut ili tako nešto."

Prema Johnsonovim riječima, Putin je tako prokomentarisao pretpostavke o mogućoj podršci NATO-a, koju će alijansa pružiti Ukrajini.

Kremlj je ove riječi nazvao lažima.

"Ono što je Johnson rekao nije tačno. Tačnije, laž je. Ovo je ili svjesna laž, onda treba da pitate Johnsona zašto je to uradio, ili je nesvjesna. A zapravo, nije razumio šta je Putin govorio. Onda postaje nelagodno zbog sagovornika našeg predsjednika. Znam šta je tamo rečeno. Ovo je laž. Nije bilo prijetnji. Govoreći o izazovima, napomenuo je da ako Ukrajina uđe u NATO, raspoređivanje projektila na našim granicama znači da će bilo koji od njih odletjeti u Moskvu za nekoliko minuta. Vrlo je nezgodna situacija”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.