Suzbijanje korone
16

Peru: Policijska racija izazvala stampedo u noćnom klubu, poginulo 13 osoba

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U stampedu koji se desio u subotu, 22. augusta u noćnom klubu u glavnom peruanskom gradu Limi poginulo je najmanje 13 osoba, dok su tri osobe povrijeđene. Stampedo se desio tokom policijske racije koja je provedena u cilju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Intervencija policije je uslijedila nakon poziva da prekine ilegalnu zabavu kojoj je prisustvovalo više od 120 ljudi, objavio je CNN. Policija je djelovala jer je fizičko distanciranje obavezno i okupljanje velikog broja ljudi je zabranjeno zbog pandemije.

Peru je bio među prvim državama na američkom kontinentu koje su počele primjenjivati restriktivne mjere protiv koronavirusa. Uprkos tome, spada u latinoameričke zemlje koje su teško pogođene pandemijom. Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u ovoj državi je registrovano 576.000 osoba zaraženih koronavirusom od čega je njih 27.000 preminulo.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova je navedeno da policija nije koristila suzavac ili bilo koje drugo oružje nakon ulaska u objekat. Tvrde da je stampedo nastao u trenutku kada su prisutni na zabavi pokušali pobjeći od policije na drugi sprat.

Poručili su da nastoje identificirati vlasnika noćnog kluba i one koji su organizirali zabavu. U međuvremenu su 23 osobe uhapšene.