Svijet
0

Peres objavio opće izbore u Izraelu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Izraela Shimon Peres danas je zvanično objavio prijevremene parlamentarne izbore, na otvaranju zimskog zasjedanja Knesseta, nakon što se konsultirao sa svim partijama i utvrdio da nema druge opcije.

Knesset sada po zakonu ima na raspolaganju tri nedjelje za raspuštanje i da utvrdi datum glasanja, mada je nagoviješteno da bi se taj proces mogao ubrzati.

Peresa je sinoć mandatar za sastav nove izraelske vlade, šefica diplomatije Tzipi Livni, obavijestila da nije uspjela da formira vladajuću koaliciju, nakon ostavke premijera Ehuda Olmerta, kome prijeti optužnica za korupciju.

"Ova sjednica Knesseta se otvara u trenutku i unutrašnje i vanjske krize koja izaziva ogromnu brigu u srcima svakog građanina. Težak proces koji se završava krajem vlade, otkriva nova pitanja koji zadaju brigu svakom domu u Izraelu," rekao je Peres na početku govora.

Peres se sinoć i danas ujutro sastao s predstavnicima izraelskih partija koji su ga obavijestili da podržavaju prijedlog da se izbori održe što prije, osim samo jedne Partije penzionera koja je tražila odlaganje.

Izraelci će ići na izbore krajem januara ili u februaru, godinu i po dana ranije nego što je planirano.

Predstojeći izbori u Izraelu bit će treći u posljednjih šest godina. Potaknuti su ostavkom Olmerta 21. septembra, nekoliko dana nakon što je Livnijeva izabrana za liderku vladajuće partije Kadima. Dan poslije Olmertove ostavke Livnijeva je od Peresa dobila mandat da formira novu vladu. U tome nije uspjela jer je ključna partija Shas odbila da uđe u koaliciju pod njenim vođstvom.

Mandatar nije ispunila dva ključna zahtjeva te partije da skine pregovore o statusu Jerusalema s dnevnog reda u pregovorima s Palestincima i da poveća davanja za dječije dodatke.

Livnijeva je objasnila da nije htjela da se povinuje ucjenama i nelegitimnim zahtjevima pojedinih partija i da žrtvuje izraelsku ekonomiju i budućnost zarad položaja premijera.