Zabranjen u EU
27

Pčelari traže od vlade Velike Britanije da onemogući upotrebu smrtonosnog pesticida

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poslovna zajednica traži od vlade Velike Britanije da prestane ignorisati nauku i spriječi upotrebu pesticida koji ubija pčele. Neonikotinoidni pesticid Cruiser SB se koristi na šećernoj repi i veoma je toksičan za pčele.

Njegova upotreba je zabranjena u EU, ali je Velika Britanija privremeno pristala na korištenje u hitnim slučajevima.

Vladini naučni savjetnici rekli su u septembru da nisu u mogućnosti da podrže odobrenje za Cruiser SB, jer su "potencijalni štetni efekti na pčele i druge oprašivače veći od vjerovatnih koristi".

Sada je grupa preduzeća koja ovise o oprašivačima, uključujući neke farmere i one koji koriste biljne proizvode u svojim proizvodima, rekla da vlada mora poslušati njihov savjet i ne dozvoliti korištenje pesticida koji ubijaju pčele.

U pismu upućenom ministru poljoprivrede Marku Spenseru, izvršnoj direktorici Neal's Yard Remedies Anabel Kindersli traži se onomogućavanje korištenja ovog pestivida.

"Moramo da slušamo naučnike. Prekomjerna upotreba pesticida ubija naše pčele i druge esencijalne vrste insekata na koje se oslanjamo za zdravo, sigurno i čisto okruženje", napisali su.

Jedna kašičica neonikotinoida dovoljna je da isporuči smrtonosnu dozu za 1,25 milijardi pčela. Jedna trećina populacije pčela u Velikoj Britaniji je nestala u posljednjoj deceniji, a od 1900. godine Velika Britanija je izgubila 13 od 35 domaćih vrsta pčela.

S druge strame, sindikati poljoprivrednika i uzgajivači šećerne repe lobirali su kod vlade da dozvoli korištenje Cruiser SB sljedeće godine, a smatra se da će ministri vjerovatno odobriti njegovu upotrebu u hitnim slučajevima.

Glasnogovornik Odjeljenja za okoliš, hranu i ruralna pitanja u vladi Velike Britanije je rekao da je zaprimljen zahtjev za korištenje neonikotinoidnog proizvoda Cruiser na usjevu šećerne repe 2024. godine.