Svijet
0

Pataki odustao od kandidature: Moramo pobijediti radikalizam i ujediniti Amerikance

Klix.ba
Bivši guverner New Yorka George Pataki okončao je svoju dugu kampanju za predsjednika Republikanske stranke u utorak, nakon što je na svim izlaznim anketama završavao na posljednjem mjestu prenatrpanog republikanskog terena.

Pataki je objavio svoju odluku o odustajanju od utrke za predsjednika Republikanske stranke u dvominutnoj video poruci na NBC-u, te putem društvenih mreža.

"Ako zaista želimo Ameriku napraviti ponovo velikom, moramo izabrati predsjednika koji će uraditi tri stvari: suprotstaviti se i pobijediti radikalni islam, smanjiti veličinu i moć Washingtona i ujediniti nas u našem vjerovanju u ovu veliku zemlju", rekao je Pataki.

Bivši guverner nazvao je sve svoje saradnike i zahvalio im se na saradnji kazavši kako odustaje od kandidature.

"Kao guverner 11. septembra vidio sam neizrecivi horor, ali vidio sam i Amerikance ujedinjene kao nikada ranije. Taj dan i u narednim danima, nismo bili bijelci i crnci, bogati i siromašni, republikanci ili demokrate, bili smo samo Amerikanci. Potrebno je da vratimo taj duh", rekao je Pataki.

Njegovim odlaskom ostalo je 12 republikanaca u utrci za predsjednika Republikanske stranke. Pataki je u svim anketama završavao na posljednjem ili pretposljednjem mjestu.

Republikanska stranka je jedna od vodećih stranaka u SAD-u. Često se naziva i Velika stara partija. Osnovali su je 1854. godine aktivisti pokreta za ukidanje ropstva i dostigla je veliku popularnost izborom Abrahama Lincolna za predsjednika SAD, prvog republikanca na čelu zemlje. Stranka je vladala tokom Američkog građanskog rata, ali je krajem 19. vijeka bila pogođena raznim internim frakcijama i skandalima. Danas se republikanci zauzimaju za platformu podrške privrede sa daljnjom ekonomskom liberalizacijom i socijalnim konzervatizmom, koji je, prema mišljenju mnogih, baziran na pogledima "religioznog prava". Oba Georgea Busha bili su predsjednici ove stranke.