Ipak se spominju
42

Pašinjan nakon primirja u Nagorno-Karabahu: Armenija nije učestvovala u izradi dokumenta

V. K.
Nikol Pašinjan (Screenshot: Facebook)
Nikol Pašinjan (Screenshot: Facebook)
Premijer Armenije Nikol Pašinjan oglasio se nakon potpisivanja primirja između snaga Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana te je rekao kako se intenzitet vojnih aktivnosti značajno smanjio.
U obraćanju naciji, Pašinjan je rekao kako borbena dejstva nisu u potpunosti prestala, ali da su smanjena nakon vijesti o potpisivanju primirja.

Također, armenski premijer je rekao kako je sa zvaničnih stranica vlasti u Nagorno-Karabaha informiran o tome da su prihvaćeni prijedlozi ruske komande o prekidu vatre.

"Naravno da smo se upoznali sa tekstom sporazuma. Međutim, pošto Armenija ni na koji način nije učestvovala u raspravama niti je strana u sukobu, prvo treba uzeti u obzir da se u tekstu spominju Oružane snage Armenije. U tekstu se spominje i Armenija. Ova činjenica za nas nije baš razumljiva u uslovima kada smo više puta govorili da od augusta 2021. godine Armenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu", rekao je Pašinjan.

Prema potpisanom sporazumu, primirje bi trebalo nastupiti u 13 sati.

"Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnika Oružanih snaga RA iz zone razmeštaja ruskih mirovnih trupa, raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrambene vojske Nagorno-Karabaha, povlačenju tešku opremu i naoružanje sa teritorije Nagorno-Karabaha kako bi ih brzo iskoristili", najavljuju armenski mediji.

O ostalim pitanjima dvije strane razgovarat će na sastanku predstavnika lokalnog armenskog stanovništva i vlasti Azerbejdžana 21. septembra.