Održana svečanost
1

U kasarni "Rajlovac" otvoren renovirani objekt straže, finansirali Britanci

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly danas su svečano otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu.

Otvaranje renoviranog objekta rezultat je donacije Velike Britanije koja je realizovana u okviru projekta "Žene, mir i sigurnost" u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Helez je zahvalio Ambasadi Velike Britanije koja je finansirala radove na renoviranju i koja već godinama pruža značajan doprinos reformi odbrane i opremanju Oružanih snaga BiH.

"Renoviranje objekta straže i uspostava sistema tehničke zaštite u kasarni 'Rajlovac' su samo dio brojnih projekata unapređenja kapaciteta OSBiH koje su finansirali naši prijatelji iz Velike Britanije", rekao je Helez.

Ambasador Reilly je istakao da izvedene nadogradnje u kasarni dokazuju kako moderna tehnologija može povećati sigurnost i efikasnost vojnih objekata kao ključnog dijela državne infrastrukture.

"Nadam se da je britanska ambasada dokazala svoju predanost u pružanju podrške OS BiH proteklih nekoliko godina ulaganjem više od milion funti kroz 'Žene, mir i sigurnost' mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte, i nećemo se zaustaviti ovdje"; naveo je Reilly.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Gojko Knežević naglasio je da danas u OS BiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena koje čine 10,4 posto ukupnog osoblja. 

"Namjera nam je da poboljšamo uslove života i rada žena i muškaraca na vojnim lokacijama, a prioritetno na lokacijama u kojim se boravi 24 sata dnevno kako bi naše pripadnike učinili zadovoljnijim i poboljšali interesovanje potencijalnih novih pripadnika", kazao je Knežević i zahvalio britanskoj ambasadi na podršci.

Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach koji je potcrtao da je današnja svečanost mali korak na putu modernizacije i reformi OS BiH, te da je impresioniran što je projekt realizovan zajedničkim radom vojnog i civilnog sektora u BiH.