Svijet
0

Paravac preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

NINA
Na današnjoj svečanoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu Borislav Paravac, član Predsjedništva BiH, preuzeo je predsjedavanje od dosadašnjeg predsjedavajućeg Sulejmana Tihića.

U sljedećih osam mjeseci, koliko će Paravac biti na čelu najviše državne institucije, glavni prioriteti bit će im intenzivnija saradnja s državnim, entitetskim i institucijama međunarodne zajednice. Osim toga, Predsjedništvo BiH će raditi na unaprjeđenju vanjske politike, dogradnji sustava obrane i sigurnosti, kao i na ekonomskom razvoju i gospodarskom oporavku zemlje.

"Danas kada preuzimam predsjedavanje ovom institucijom koja se nalazi na vrhu piramide vlasti u BiH, želio bih kazati da ću nastojati da Predsjedništvo BiH bude reprezentativna institucija koja će predstavljati ovu zemlju. Nadam se da ćemo svojim djelovanjem na principima dogovaranja i konsenzusa pokazati da je BiH moguća kao složena, funkcionalna država konstitutivnih naroda i ravnopravnih entiteta", kazao je, između ostalog, Borislav Paravac.

On je iskazao spremnost da potpuno ustraje na izvršenju svih zadataka koji stoje pred BiH, ukazujući da samo kvalitetan iskorak u radu Predsjedništva BiH može pokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da su dostojni obavljati najodgovorniju funkciju u državi.

Sumirajući aktivnosti Predsjedništva BiH u proteklih osam mjeseci, Sulejman Tihić je naglasio da samo u dva slučaja odluke nisu bile donesene konsenzusom.

"U ovom razdoblju okončan je projekt obnove Staroga mosta i stare jezgre grada Mostara. Predsjedništvo je bilo pokrovitelj ove manifestacije, kojoj su prisustvovali predstavnici 62 države i gotovo svih najvažnijih međunarodnih institucija. To je sigurno bila najveća manifestacija održana u BiH u proteklih nekoliko godina. Obnova Starog mosta bila je i prilika za afirmaciju ostvarenog napretka u BiH", kazao je Tihić.

On je dodao da, iako su ispunjeni svi drugi uslovi, zbog nesaradnje RS-a s Haaškim tribunalom BiH nije primljena u Partnerstvo za mir, ali je i pored toga Summit u Solunu odao priznanje ostvarenom napretku u oblasti reforme oružanih snaga.

"Želim posebno istaknuti značaj odluke Vlade SAD-a o prihvaćanju ponude BiH za uspostavu vojne baze koja će biti locirana u Tuzli, što je dokaz prijateljskih odnosa", rekao je Tihić.