Jasan stav
69

Papa u Mongoliji pozvao svjetske vođe da otjeraju "mračne oblake rata"

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo je u subotu pozvao svjetske vođe da otjeraju "mračne oblake rata" dok je govorio u Mongoliji, zemlji smještenoj između dviju svjetskih velesila, Rusije i Kine, na koje se usredotočio u diplomatskim naporima Vatikana glede Ukrajine.

Papa je na prvi dan svog posjeta Mongoliji prisustvovao svečanosti dobrodošlice na otvorenom, koja je sadržavala povorku s vojnicima iz različitih perioda, od onih savremenih u svečanim uniformama do muškaraca koji su, odjeveni kao drevni mongolski ratnici, jahali konje.

Sjedio je pored predsjednika Ukhnaagiina Khurelsukha, koji je nosio tradicionalni ogrtač, mongolski šešir sa širokim obodom i čizme.

Osamdesetšestogodišnji Franjo, koji se kreće uz pomoć invalidskih kolica i štapa, u Mongoliju je stigao u petak nakon čega se jedan dan odmarao ne bi li se prilagodio vremenskoj razlici.

Glavna svrha dolaska jest posjet sićušnoj zajednici katolika u zemlji koja je sa svojih 1.450 članova jedna od najmanjih u svijetu.

Poglavar Katoličke Crkve je obraćajući se predsjedniku, članovima vlade i diplomatskog zbora rekao da je on "hodočasnik prijateljstva koji ka vama dolazi potiho".

Govorio je o historiji Mongolije, istaknuvši da velika zemlja sjeverno od Kine obilježava 860. godišnjicu rođenja Džingis-kana, ujedinitelja mongolskih plemena koji je uveo period mira poznato kao "Pax Mongolica".