Svijet
0

Papa o kršćanstvu u Europi i dijalogu Vatikana i Moskve

FENA
Papa Benedikt XVI. poručio je u srijedu da samo štiteći kršćanske korijene Europa, može dati novi poticaj razvitku, te je ocijenio da je u suradnji između Crkve u Rimu i Pravoslavne crkve u Moskvi ostvaren napredak.

"Europa će, samo ako sačuva i u cijelosti vrednuje bogatstvo vrijednosti koje su joj prenijeli preci, moći napisati novu stranicu povijesti", navodi se u Papinoj poruci koju će sudionicima europskog savjetovanja, koje se održava u Beču od 3. do 5. svibnja, prenijeti državni tajnik Svete stolice Angelo Sodano.

Europski susret kršćanske kulture pod naslovom "Dati dušu Europi", koji se održava u Beču, zajednički su organizirali Papinsko vijeće za kulturu i Moskovska pravoslavna patrijaršija Aleksija II.

Papa poziva na čvrsto zadržavanje etičkih i moralnih vrijednosti te ističe potrebu suradnje svih kršćana, katolika, pravoslavaca i protestanata.

Dijalog izme|u Crkve u Rimu i pravoslavne patrijaršije u Moskvi treba nastaviti u obrani i vrednovanju kršćanskih tradicija na starom kontinentu i u štovanju čovjeka i ljudskih prava, poručuje Benedikt XVI., te poziva na zajedničku hrabru evangelizaciju Europe.

Susretu, koji je Papa ocijenio kao "plod ohrabrujuće suradnje između dva crkvena tijela", prisustvuju stručnjaci iz cijele Europe koji će raspravljati o aktualnim temama kao što je politika i kršćanska etika, te suradnja i dijalog među crkvama.