Svijet
0

Panel u Institutu za mir: Euroskeptici bi Srbiju mogli skrenuti u izolaciju

FENA
Dok se u srpskom parlamentu u ponedjeljak raspravljalo o izboru predsjednika skupštine Srbije, u vašingtonskom Institutu za mir održana je tribina o budućnosti Srbije na putu ka Evropi, gdje je jedna od tema bila i posljedica trenutne političke situacije u Beogradu na daljnje evropske integracije.

Neki američki analitičari smatraju da bi eventualna desničarska parlamentarna većina mogla da Srbiju skrene s puta evropskih integracija, dok drugi ističu da je evropska budućnost neminovna, ali da se Srbija ka njoj kreće – zaobilaznim putem.

Na tribini pod nazivom «Da li Srbija ide ka Evropi?» direktor istočnoevropskih studija u Centru «Woodro Wilson, Martin Slezinger, nije krio nezadovoljstvo novim razvojem situacije u pregovorima o formiranju srpske vlade.

«Sramota je da srpski lideri, u ovom periodu kada međunarodna zajednica treba da donese ključne odluke, još ne mogu da se dogovore zbog nekih teoretskih nesuglasica oko nekoliko mjesta u kabinetu - i to u vrijeme kada je budućnost čitave zemlje u pitanju. Prosto sam frustriran zbog toga iako nije u pitanju moja vlada. EU praktično moli demokratske snage u Srbiji da formiraju vladu», kazao je Slezinger.

James Lion iz Međunarodne krizne grupe ukazao je na to da se Demokratska stranka koncentrirala na popunjavanje ministarskih mjesta i kadrovska pitanja, dok DSS ministarske pozicije vidi s aspekta ideologije i politike.

"Kada kažem politika, mislim na to kako će Srbija odgovoriti međunarodnoj zajednici u slučaju da Kosovo bude nezavisno, kako će odgovoriti na pitanje saradnje s Haškim sudom i tako dalje...»

Lion pojašnjava da DSS ne želi da prepusti DS-u da kontrolira ključna ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, i pravosuđa, koja su sada postala poligonima političke borbe. On, s druge strane, ističe da bi izbor Tomislava Nikolića, na određeni način, mogao da dovede do formiranja vlade.

"I ako Tomislav Nikolić danas bude izabran za predsjednika parlamenta, vjerujem da će njegov izbor zapravo omogućiti formiranje vlade između DS-a i DSS-a. DS je pod pritiskom SAD-a i EU-a da drži važna ministarstva jer su, kao što vjerujem, Evropa i Amerika svjesne da će, ako ne bude takav slučaj, doći do dvovlašća, kao u vrijeme kada je Đinđić bio premijer. Ovo je važan trenutak jer ako premijer Koštunica bude smatrao da će moći da ostvari svoje ciljeve i upravlja državnom politikom kroz parlament to bi moglo da otvori prostor za određene ustupke koje bi učinio Tadiću. Razvoj političkih prilika u Srbiji zavisit će umnogome od rješenja kosovskog statusa. Ako Kosovo dobijen neki vid nezavisnosti, nacionalističke i euroskeptične strukture unutar SRS-a i DSS-a mogle bi Srbiju povesti u izolaciju» smatra Lion.

Predstavnik Međunarodne krizne grupe je međutim podsjetio da su radikali u Srbiji najveća parlamentarna stranka i legitimna politička snaga, izabrana demokratskim putem, koja se ne može ignorirati.

A na pitanje kakve bi reakcije u Washingtonu trebalo očekivati u slučaju da Nikolić bude izabran za predsjednika Skupštine, Martin Slezinger je rekao da to svakako ne bi bio korak u dobrom pravcu a da bi reakcije SAD-a bile negativne, s dozom opreza. Slezinger je ipak uvjeren da euroatlanska integracija za Beograd – nema alternativu.

Borislav Stefanović, ministar savjetnik za politička pitanja u ambasadi Srbije u Washingtonu, istakao je da Srbija nedvosmisleno želi da bude članica EU-a i NATO-a, i da joj je na tom putu potrebna pomoć i razumijevanje međunarodne zajednice za prozapadne snage koje su suočene s velikim izazovima - naslijeđem 90-ih i neriješenim velikim nacionalnim pitanjem Kosova. Stefanović je upozorio da međunarodna zajednica ne bi trebalo da olako shvata prijetnju radikalizacije i jačanja nacionalizma u Srbiji, posebno u slučaju davanja nezavisnosti Kosovu.

«Ako danas budemo imali predsjednika parlamenta iz Srpske radikalne stranke, možete zamisliti šta bi se desilo ako Kosovo bude oduzeto Srbiji na jednostran način – izvan Vijeća sigurnosti, ako dođe do unilateralnog priznavanja nezavisnosti, po nama bi to iskomplikovalo međunarodne odnose, odnose među evropskim zemljama, i ozbiljno ugrozilo naš evropski i euroatlantski entuzijazam, što je loše za čitavu regiju. Mnogi u Washingtonu govore – treba ih pustiti, situacija će ostati pod kontrolom, ali nije tako. Ne govorim o ratu nego o nestabilnosti koja bi se proširila iz radikalizirane, nacionalističke i ksenofobične Srbije u sve dijelove Balkana», istakao je Stefanović.