Svijet
0

Palestinski liječnik uložio žalbu UN-u protiv Libije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski liječnik koji tvrdi da je bio mučen kako bi priznao da je namjerno zarazio stotine libijske djece virusom HIV-a podnio je žalbu protiv Libije UN-ovom tijelu za ljudska prava, saopćila je njegova pravnica u četvrtak.

Ashraf Alhajouj i pet bugarskih sestara osuđeni su na smrt u Libiji pod optužbama da su pokrenuli epidemiju HIV-a. Nakon osam godina u zatvoru, njih šestero je oslobođeno u julu prošle godine u okviru sporazuma o saradnji između Libije i Evropske unije.

Oni su svi tvrdili da su nevini i da su im priznanja iznuđena pod mučenjem.

Alhajoujova holandska advokatica Liesbeth Zegveld izjavila je da je žalba podnesena UN-ovom Komitetu za ljudska prava u ponedjeljak.

"To je zbog kršenja prava da se ne muči, kršenja prava na pošteno suđenje, osmogodišnje odgode postupka, ilegalne smrtne kazne, ilegalnog pritvaranja", izjavila je ona Reutersu telefonom iz Holandije.

Prošlog je mjeseca Alhajouj također podnio tužbu u Francuskoj protiv libijskog lidera Muamera Gadafija, optužujući ga za mučenje.

Zegveld je izjavila kako njen klijent traži međunarodno priznanje da je bio nevin.

"Dobio je oprost i poslan je u Bugarsku. Presuda, međutim, ostaje i neko bi trebao da se bavi tom presudom, a komitet za ljudska prava ima ovlasti da to učini na međunarodnom nivou", kazala je.

"UN-ov komitet će odlučiti da li je Libija prekršila međunarodni sporazum o ljudskim pravima. On djeluje poput međunarodnog suda, ali na mnogo labaviji način tako da njegove odluke nisu obavezujuće", izjavila je pravnica.

Prošle je godine Libija preinačila smrtne kazne medicinskim radnicima u doživotne robije nakon što je za 460 porodica žrtava HIV-a isplaćeno po milion dolara u sporazumu koji je finansirao međunarodni fond. Bugarski predsjednik Georgi Parvanov dao im je oprost nakon što su svih šestero stigli u Sofiju u julu.

Zegveld je kazala da je Alhajouj odgađao podizanje tužbe protiv Libije pod pritiskom evropskih političara koji su ga pokušali ubjediti da ne podiže tužbe kako bi izbjegli kvarenje poboljšanih veza EU s Tripolijem.

Povratak medicinskih radnika u Libiju okončao je ono što su kritičari nazvali skandalom s kršenjem ljudskih prava i omogućio je dugo izolovanoj sjevernoafričkoj zemlji da dovrši proces normaliziranja odnosa sa Zapadom.

Njih šestero je izjavilo prije oslobađanja u julu kako su prisiljeni da potpišu sporazum kojim ne bi pokretali nikakve zakonske postupke protiv Libije. Devet libijskih policajaca i jedan ljekar oslobođeni su optužbi za mučenje pred libijskim sudom.

Međunarodni naučnici tvrde kako su pokazali da je epidemija HIV-a počela u Libiji prije dolaska srtranih medicinskih radnika.