Djeluju na Zapadnoj obali
11

Palestinska vlada bi mogla podnijeti ostavku, cilj izvršiti pritisak za postizanje mira

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Informirani izvor otkrio je da će palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u ponedjeljak podnijeti ostavku svoje vlade predsjedniku Mahmoudu Abbasu, dodajući da će vlada nastaviti funkcionirati kao privremena, piše Al Maydeen.

Službeni izvor istaknuo je da je odluka o ostavci preventivni korak koji je Abbas poduzeo u svjetlu pritisaka s kojima se palestinska uprava (PA) suočava iz regionalnih zemalja, međunarodne zajednice i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema izvoru, cilj odluke je staviti loptu u dvorište ovih strana kako bi se zaustavio rat u Pojasu Gaze, osigurala međunarodna garancija za potpuno povlačenje izraelskih okupacijskih snaga iz Gaze, zaustavio izraelski upad na okupiranu Zapadnu obalu i ukinuti finansijsku opsadu nametnutu palestinskim vlastima.

Službeni izvor napomenuo je da je ostavka prvi korak prema formiranju nove vlade i da će uslijediti još dva koraka: zaustavljanje rata u Pojasu Gaze i postizanje nacionalnog konsenzusa za sve palestinske frakcije, uključujući Hamas.

Postizanje nacionalnog konsenzusa, prema upućenom izvoru, korak je ka uspostavi nove vlasti nakon prestanka rata u Gazi, ne navodeći tačan trenutak, jer nije moguće formirati nikakvu vladu dok palestinski narod u Gazi živi pod bombardiranjem.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ranije je izjavio da neće donijeti odluku o formiranju nove vlade prije prestanka rata u Pojasu Gaze, obavijestivši nekoliko arapskih i zapadnih zemalja da svaki unutarnji korak zahtijeva palestinski konsenzus svih pokreta.

Izvor je ponovio kako odluka o ostavci dolazi kao poruka i ima za cilj izvršiti pritisak da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, budući da nijedna vlada ne može funkcionirati niti se nova vlada može formirati dok se ljudi u Gazi suočavaju s genocidnim ratom.

Važno je napomenuti da je palestinska vlada pozvala novinare da prate objavu ostavke premijera Shtayyeha u ponedjeljak u 9:30 sati.