Svijet
0

Palestinci se bore za glasove u Vijeću sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinska inicijativa za njenim priznavanjem kao države u Ujedinjenim nacijama (UN), o kojoj će u ponedjeljak raspravljati Vijeće sigurnosti, pokušava pridobiti potrebnih devet glasova u Vijeću sigurnosti.

Bez tih glasova u 15-članom tijelu SAD će biti pošteđen ulaganja veta na palestinski zahtjev. Taj bi veto bio daljnji udarac američkim naporima za osiguravanje mira na Bliskom istoku.

Diplomati izjavljuju da Palestinci imaju samo šest sigurnih glasova u Vijeću sigurnosti, a to su glasovi Kine, Rusije, Brazila, Libana, Indije i Južnoafričke Republike.

  • Da se glasanje održava danas Palestinci ne bi imali dovoljno glasova i Amerikanci ne bi trebali iskoristiti svoje pravo veta, rekao je jedan zapadni diplomat za Reuters.

Međutim, diplomati također govore da je Washington ostao izoliran u Vijeću zbog svoje čvrste podrške Izraelu budući da većina članica UN-a smatra da je Izrael jako radio na tome da sabotira mirovne pregovore s Palestincima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u petak je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu pismo sa službenim zahtjevom za primanje države Palestine u punopravno članstvo UN-a.

  • Vijeće sigurnosti će razmatrati palestinski zahtjev u ponedjeljak na sastanku iza zatvorenih vrata, ali se ne očekuje brza odluka, rekli su diplomati.

Međutim, Abas je rekao novinarima tokom povratka u Ramalu kako očekuje da Vijeće donese odluku u roku od nekoliko "sedmica, a ne mjeseci".

Za donošenje odluke o palestinskoj državnosti potrebno je devet glasova i nijedan veto pet stalnih članica Vijeća - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a.

  • Radimo na tome (osiguravanju devet glasova) i mislim da ćemo uspjeti, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki.

Malki je rekao kako se nada da će na palestinsku stranu pridobiti rotirajuće članice Vijeća Gabon, Nigeriju i BiH. Tokom prošlosedmičnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a one se nisu izjasnile hoće li glasati za palestinsko članstvo u UN-u.