Pakt o migracijama
33

Pakt Albanije i Italije i dalje izaziva reakcije, Meloni brani Ramu od italijanske opozicije

V. K.
Edi Rama i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Edi Rama i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Italije Giorgia Meloni stala je u odbranu albanskog premijera Edija Rame koji se našao na meti kritika italijanske zbog potpisivanja dokumenta o migracijama s Italijom.
Naime, Demokratska partija Italije pozvala je da se Socijalistička partija Albanije izbaci iz članstva u Evropskoj socijalističkoj partiji, a sve zbog sporazuma koji su potpisali Rama i Meloni.

"To pitanje ćemo pokrenuti na kongresu u prisustvu svih socijalista, od španskog premijera Pedra Sancheza do njemačkog kancelara Olafa Scholza", rekao je zvaničnik partije Peppe Provenzano.

Vrlo brzo, uslijedio je odgovor kako Edija Rame tako i Giorgie Meloni koja je također stala u odbranu albanskog premijera.

"Italijanska ljevica želi izbaciti stranku albanskog premijera Edija Rame iz Evropske partije socijalista zbog sporazuma s Italijom koji je vezan za migrante. Poslušajte njegov efikasan odgovor", rekla je Meloni.

Kada je riječ o Raminom govoru, albanski premijer je rekao kako u sporazumu nema ništa sporno.

"Uz potpuno poštovanje prema italijanskog Demokratskoj partiji, želio bih ponoviti svoje jedino gledište. Pokušavam pomoći Italiji u ovoj situaciji kada niko u Evropi nema rješenje oko kojeg se mogu složiti svi. Možda nije najbolje rješenje, ali je sigurno najmanje što Albanija može i mora učiniti", poručio je Rama.

Nakon potpisivanja sporazuma, Rama i Meloni su izjavili kako je sporazum historijski kako za dvije države, tako i za cijelu Evropsku uniju s obzirom na to da je ovo prva ovakva vrsta sporazuma na prostoru Evrope.

"Sporazum se sastoji u tome da će Albanija dati Italiji mogućnost korištenja nekih područja albanske teritorije u kojima će Italija moći, o svom trošku i pod svojom jurisdikcijom, da stvori dvije strukture u kojima može uspostaviti centre za upravljanje ilegalnim migracijama", navodi se.

Prema planu, ugovor između zemalja trajat će pet godina uz opciju produžavanja.

"Ugovor o pritvorskom centru za tražioce azila trajat će pet godina, a moguće je da će se produžiti na još pet. Napuštena baza u Gjaderu bit će ustupljena Italiji besplatno, a Italija će je u potpunosti opremiti. Međutim, neminovno će postojati troškovi koje treba da plate Albanci pa se stoga očekuje paušalna nadoknada od 16,5 miliona eura godišnje", navodi se.