Svijet
0

Pakistanski ministar Bhatti ubijen u Islamabadu

Sarajevo-x.com
Shahbaz Bhatti (Foto: AFP)
Shahbaz Bhatti (Foto: AFP)
Pakistanski ministar za manjinska prava, Shahbaz Bhatti, umro je nakon što je napadač otvorio vatru na njegov automobil u centru Islamabada.

Bhatti se vozio ka svom radnom mjestu kada je njegov automobil zasut paljbom, javljaju policijski izvori. On je vođa vladajuće pakistanske stranke.

Prošlog je mjeseca za BBC izjavio da će se oduprijeti prijatnjama smrću koje je primio od islamističkih militanata zbog svojih napora da uvede izmjene zakona protiv bogohuljenja.

"Napad su najvjerovatnije izvršile tri osobe. Koristile su kalašnjikov", rekao je šef policije u Islamabadu Wajid Durrani.

Zakon protiv bogohuljenja je u centru pažnje od novembra prošle godine, kada je sud na smrt osudio kršćanku, majku dvoje djece.

U januaru je ubijen i guverner najmnogoljudnije provincije Punjab, Salman Taseer, koji se također protivio ovom zakonu. Ubili su ga njegovi tjelohranitelji.

Zakon protiv bogohuljenja ima korijene iz 19. stoljeća. Cilj je zaštititi vjerske objekte, ali je tokom diktature generala Mohammada Zia uL-Haqa osamdesetih godina iskorišten za islamizaciju države. Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da zakon diskriminira manjinsko stanovništvo.

Po zakonu, svako ko priča loše o islamu i poslaniku Muhamedu čini zločin zbog kojeg se dobija smrtna kazna. Aktivisti kažu da je nejasna terminologija uzrok zloupotrebe zakona. Presude uveliko zavise od svjedočenja osoba koje žele osvetu.