Svijet
0

Pakistanske vlasti nazvale branioce Crvene džamije teroristima

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf u ponedjeljak je sazvao sastanak vlade na visokom nivou posvećen tome kako da se slomi skoro sedmicu dana dugi otpor koji pružaju navodni teroristi sakriveni u džamiji u srcu pakistanske prijestonice.

Dok je sastanak počinjao, sporadično puškaranje izbijalo je oko Lal Masjida, ili Crvene džamije, gdje vlada tvrdi da se nalaze dobro naoružani teroristi traženi zbog napada u Pakistanu i van zemlje odlučni da se brane protiv hiljada vojnika, javio je AP.

Portparol džamije, u međuvremenu, izjavio je da je na stotine muškaraca i žena ubijeno u vojnom napadu na džamiju i pridruženu zgradu islamske škole.

Bilo je nemoguće potvrditi ijednu od ovih tvrdnji u eskalaciji sukoba i puškaranja između vladinih snaga i branilaca Crvene džamije u Islamabadu.

Musharraf je poslao vojnike prošle srijede, dan nakon što su pristalice radikalnih imama džamije vodile bitke sa snagama sigurnosti poslanim da suzbiju njihovu kampanju nametanja vladavine u talibanskom stilu u prijestolnici.

Dosad je poginulo najmanje 24 ljudi, uključujući komandanta specijalnih snaga koiji je ubijen dok je vojska pravila rupe u zidovima utvrđenog objekta. Zvaničnici su izjavili kako se nadaju da će stotine studenata koji se navodno drže kao taoci u džamiji iskoristiti te rupe da pobjegnu.

Opsada je izazvala antivladine proteste u ponedjeljak nekih 20.000 pripadnika plemena, uključujući i stotine maskiranih militanata koji su nosili automatske puške, u sjeverozapadnoj regiji Bajur.

Mnogi su uzvikivali "Smrt Musharrafu" i Smrt Americi" na mitingu koji je predvodio Maulana Faqir Mohammed, imam koga traže vlasti i za koga se vjeruje da je bliski saradnik drugog čovjeka al-Qaide, Aymana al-Zawahrija.

"Cjelokupona Musharrafova politika je protiv islama i ove zemlje i stoga je postao naš neprijatelj. On neće biti pošteđen i osveta će biti učinjena protiv njega zbog ovih zločina", kazao je on.

"Nevini učenici i studenti postali su mučenici, džamije se ruše samo da bi se udovoljilo Americi", dodao je.

Ministar za vjerska pitanja, Ejaz ul-Haq, izjavio je da teroristi, uključujući osumnjičene za planiranje ubistva pakistanskog premnijera, kontrolišu džamiju.

"Samo vam mogu reći da je mnogo terorističkih aktivnosti unutar i van Pakistana. I nekoliko ih je koji su veoma poznati, poznatiji od al-Qaide i talibana", izjavio je ul-Haq.

On nije pružio nikakve druge detalje. Musharraf je izjavio da su članovi Jaish-e-Mohammed, radikalne grupe koja učestvuje u borbama protiv indijske vladavine na Kašmiru, umiješani u borbe oko džamije.

Vojni zvaničnik kojem nije bilo dopušteno da se zvanično obraća medijima izjavio je kako presretnuti telefonski razgovori iz džamije nagovještavaju da su njeni branioci povezani s grupom Harkat Jihad-e-Islami.

Neki članovi Harkata osumnjičeni su za umiješanost u ubistvo novinara Wall Street Journala Daniela Pearla u Karačiju u 2002. godini, te u bombaški napad u istom gradu iste godine u kojem je ubijeno 11 francuskih inžinjera.

"Sama činjenica da oni koriste teško automatsko oružje sa stručnošću pokazuje da oni nisu obični 14-godišnji, 15-godišnji učenici", izjavio je vladin portparol Tariq Azim.

Novinari su držani na 200 metara udaljenosti od džamije a snage sigurnosti blokirale su pristup imamima koji su su se nadali da će posredovati.

Lokalna TV stanica Geo citirala je neimenovanog portparola unutar džamije kako kaže da je 305 muškaraca i žena ubijeno u napadu u nedjelju navečer.

Abdul Rashid Gazi, lider džamije, izjavio je da će on i njegovi sljedbenici radije izabrati žrtvovanje od predaje. Također je kazao da je na stotine njegovih sljedbenika već ubijeno prije napada.

Ul-Haq je odbacio njegove tvrdnje kao propagandu i ponudio je Ghaziju da dopusti vozilima hitne pomoći da dođu da pokupe tijela poginulih.