Svijet
2

Pakistan: Lavina zatrpala 135 ljudi, nema znakova da je neko preživio

SRNA
Lavina koja je danas zahvatila bazu pakistanske armije nedaleko od granice sa Indijom zatrpala je 124 vojnika i 11 civila, a 17 sati poslije nesreće nema znakova da je neko preživio, saopštila je armija.

"Snijeg koji je lavina ostavila za sobom je debljine 25 metara, a pokriva prostor širine jednog kilometra", izjavio je vojni portparol general-major Atar Abas.

   Žrtve su zatrpane u jednom od najnegostoljubivijih područja na planeti, na nadmorskoj visini od 4.500 metara, nedaleko od glečera Sijačen, u planinskom regionu Karakoram.

   Ovo je ujedno i jedna od granica na kojoj vladaju najveće vojne tenzije. U ovoj oblasti, indijska i pakistanska vojska sukobljavalae su se nekoliko puta povodom spora o Kašmiru.

   Zajedno sa vojnicima Šestog sjevernog lakog pješadijskog puka zatrpano je i 11 civila koji su radili u bazi.

   Vojska je saopštila da se štab koji je zatrpan nalazio na istom mjestu već 20 godina i da se nikada nije dogodio ovakav incident.
   Spasioci u potrazi koriste helikoptere i pse tragače, a na lice mjesta dopremljene su i teške mašine. Armija je na svom veb sajtu objavila imena nestalih vojnika i civila.

   Sijačen se nalazi u sjevernom dijelu himalajskog regiona Kašmira. Sam glečer je nepristupačno područje na visini od 6000 metara iznad nivoa mora.

   Vojni stručnjaci navode da su oštri klimatski uslovi i lavine u prošlosti odnijeli više života nego sukobi pakistanske i indijske vojske.

   Indija i Pakistan ratovali su dva puta zbog nadležnosti nad Kašmirom, u kojem je većinsko stanovništvo muslimanske vjere