Razgovor zvaničnika
0

Pakistan i Indija razgovarali o napetostima

FENA
Visoki pakistanski i indijski zvaničnici razgovarali su proteklog vikenda telefonski kako bi smirili napetosti izneđu dviju zemalja koje i dalje eskaliraju nakon napada u Mumbaiju krajem novembra, izjavio je u ponedjeljak jedan pakistanski zvaničnik.

Do razgovora je došlo nakon što su pakistanski vojni zvaničnici saopćili u petak da je Pakistan okupio trupe duž svoje granice s Indijom.

"Zapovjednici vojnih operacija su razgovarali na direktnoj liniji, izjavio je pakistanski vojni zvaničniik, ali nije otkrio sadržaj razgovora. Odnosi između dvije zemlje, koje su triput vodile rat od proglašenja nezavisnosti 1947. godine, ne prestaju da se pogoršavaju nakon napada u Mumbaiju, u kojim su ubijene 172 osobe i koje New Delhi pripisuje islamističkoj grupi Lashkar-e-Taiba, s bazom u Pakistanu.

Washington, vrlo uznemiren, uputio je u petak apel za mir svojim dvjema južnoazijskim saveznicama.

Kina, jedna od najbližih saveznica Pakistana, također je uključena posljednjih dana u diplomatske napore oko smirivanja napetosti. Ona je uputila zamjenika svoga ministra vanjskih poslova He Yafeija u Islamabad i on će u ponedjeljak razgovarati s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mehmoodom Qureshijem i drugim lokalnim zvaničnicima.