Razgovor sa analitičarem
41

Ovo su najveći izazovi za novog direktora OSA BiH: Potrebno bolje razumijevanje vojnih prijetnji

F. H.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) je dobila novog direktora Almira Džuvu. O izazovima sa kojima će se suočiti Džuvo i OSA razgovarali smo sa vojno-sigurnosnim analitičarem Safetom Mušićem.

Mušić kaže kako je osnovna misija svih obavještajnih službi pa i OSA-e prikupljanje, analiza i obrada obavještajnih i kontraobavještajnih informacija koje služe donosiocima odluka na nivou države za neke njihove buduće aktivnosti, a posebno o osjetljivim policijskim, sigurnosnim i bezbjednosnim pitanjima.

"Kao direktor ili šef Obavještajne službe, osnovna uloga je da rukovodi i upravlja svim procesima, posebno kada se govori o državama koje su u tranziciji i državama koje spadaju u neka područja koja su dosta osjetljiva na obavještajno djelovanje i država u okruženju, i po nekim informacijama većine država koje praktikuju taj obavještajni rad", govori Mušić.

Pojašnjava da su ovlasti regulisane Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, a da je mišljenje struke išlo u pravcu da bi u osjetljivom periodu dobro bilo da je neko iz te strukture, posebno u ovom osjetljivom poslu, te da smatra da je to prevagnulo prilikom imenovanja budućeg direktora.

"Napomenuo bih da sve obavještajne i sigurnosne službe u svijetu se u nekim kraćim vremenskim periodima transformišu, odnosno pravi se reorganizacija. Znamo da OSA već duži period funkcioniše po ovoj strukturi. Trenutna struktura ne odgovora modernim sigurnosnim izazovima, rizicima i prijetnjama koji su prisutni u svijetu. Mislim da jedan od prvih zadataka trebao da bude i reforma OSA, odnosno reforma obavještajno-sigurnosnog sektora uopće u BiH", kaže Mušić

Izazovi za novog direktora OSA BiH

Ističe da za Džuvu kojem je ovo novi mandat na čelu Obavještajno sigurnosne agencije ostaju iste obaveze u kontraobavještajnom smislu i zaštiti informacija u Bosni i Hercegovini, ali i zaštiti od obavještajnog djelovanja drugih strani službi.

"Mislim da se dosta pažnje treba posvetiti na trenutni rat u Ukrajini, koji već na neki način ostvaruje posljedice i u susjednim državama, a vidljivo je i u cijeloj Evropi na neki način. Ako ništa u onom dijelu koji se tiče intenziviranja na obavještajnom i kontraobavještanom radu. U narednom periodu bi trebalo biti na tim aktivnostima koji se tiču posljedica, ali i prenošenja određenih i hibridnih načina ratovanja na naš region i Bosnu i Hercegovinu", ističe Mušić kao prvi zadatak novog šefa OSA BiH.

Mušić kaže da nakon nakon toga slijede redovni sigurnosni izazovi koji su karakteristični za ovo moderno doba kao što su cyber prijetnje, prijetnje vezane za ekstremizam uključujući desničarski ekstremizam, te napominje da je desničarski ekstremizam i na nivou EU ocijenjen kao ozbiljna sigurnosna prijetnja i nešto što je u porastu. Posebno ako iza tih organizacija i aktivnosti stoje države, a takvi primjeri postoje.

"Zatim ostaju, specifične aktivnosti koje se tiču Balkana, odnosno regiona, a odnose se na organizovani kriminal i korupciju i u narednom periodu Bosna i Hercegovina bi se trebala aktivnije uključiti. To su intencije i Evropske unije i drugih partnerskih država", pojašnjava Mušić.

Kaže da je Bosna i Hercegovina predmet interesa većeg broja obavještajnih službi.

"Neke od tih aktivnosti su u nekom dozvoljenom i u nekom 'džentlmenskom' nivou, ali često se odstupa u oblastima koje spadaju u hibridni način djelovanja. Mislim da je u Bosni i Hercegovini otežavajuća okolnost što određene politike i pojedinci iz politike ne dijele stavove kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i budućnost države što stvara probleme i može biti predmet interesa Obavještajno-sigurnosne agencije BiH," kaže Mušić.

Mušić pojašnjava da se od obavještajne službe ne može očekivati neka transparentnost i redovno izvještavanje, ali svakako bi trebali osjetiti na nekim dešavanjima u budućnosti.

"Trebali bi osjetiti na nekim dešavanjima u budućnosti, da građani uvide po pitanjima politike i međunarodne politike da Bosna i Hercegovina ima budućnost kao država i da neće biti iznenađena i dovedena opstojnost države u pitanje, kao što smo u prethodnom periodu imali u nekoliko navrata veliku zabrinutost građana", kazao je Mušić.

Zaključuje da ukoliko dođe do određenih reformi unutar OSA BiH treba obratit pažnju i pojačati "dio koji se odnosi na odbrambene aktivnosti, prioritet je i saradnja sa NATO i razmjena informacija, ali prioritet je bolje razumijevanje vojnih prijetnji odnosno vojnih aktivnosti u svijetu. Tu bi trebalo pojačati unutar same OSA BiH".