Dmitrij Medvedev
0

"Ovaj dan obilježava početak demokratskih promjena"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima svoje zemlje državni praznik, kojim se, kako je rekao, obilježava početak drastičnih demokratskih promjena u Rusiji.

Povodom Dana Rusije, Medvedev je podijelio državne nagrade u oblastima književnosti, umjetnosti, nauke i tehnologije, javlja RIA Novosti.

"Ovaj praznik vezan je za događaje koji su se odigrali prije 20 godina, događaje povezane sa korijenima demokratske transformacije naše zemlje", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik je  dodao je da je prije 20 godina, cijeli svijet bio na pragu ozbiljnih promjena, a da je "Rusija u to vrijeme odigrala značajnu ulogu."

"Možda zvuči kao banalna fraza da je snaga	 države u njenom narodu, ali to zaista jeste tako. U našoj velikoj zemlji ima mnogo vrijednih i nadarenih ljudi, što je razlog za optimizam", rekao je Medvedev u prazničnom obraćanju građanima.

Podsjećajući da je na današnji dan prije 20 godina, Kremlj  usvojio Deklaraciju o državnom suverenitetu Medvedev je rekao da je u nizu burnih političkih događaja iz tog vremena, to  bio korak koji je potvrdio zaštitu ljudskih prava i sloboda i napredak ka građanskom društvu.

Među ličnostima kojima su danas dodijeljene državne nagrade nalaze se i pjesnik Jevgenij Jevtušenko i pijanista Denis Matsuev, kao i naučnik Nikolaj Vinokurov.
Državni praznik, Dan Rusije, obilježava se od 12. juna od 1994. godine i vezuje za usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu.