Svijet
16

Ova djeca u školu odlaze zbog besplatnog obroka

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok se njegovi vršnjaci na augustovskim vrelinama provode po plažama i ljetnim kampovima, osmogodišnji Jose Alberto pohađa ljetnu školu u Sevilli, uči i igra se, a sve to zbog besplatnog obroka.

Kao i druga djeca uzrasta od šest do 14 godina iz brojnih siromašnih porodica u Španiji, zemlji pogođenoj recesijom, Jose je cijelog jula i augusta vrijedno stizao u učionicu, pratio nastavu i igrao se, a na kraju ljetne škole dobio je i diplomu.

"Veoma nam je loše i potrebna nam je ova pomoć", kaže njegova majka, 45-godišnja Margarita Barco, koja je poslije nastave došla da ga odvede iz škole. "Ja sam zadovoljna koricom hljeba, ali djeci trebaju meso i riba. Treba im nešto hranjivo".

Mališani iz naselja Torreblanca u Sevilli su spremno dočekali početak nove školske godine.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Neke porodice nam otvoreno kažu da su poslali svoju djecu ovdje kako bi jeli", kaže organizatorica ljetne škole Blanca Garcia-Tapial.

Joseova majka na odlasku sa sobom nosi ostatke gaspačo supe za druge članove svoje porodice. Njen suprug, hotelski čuvar koji je 2009. godine ostao bez posla, i ona žive sa troje djece sa 426 eura socijalne pomoći.

Mnoge španske porodice teško žive pet godina od početka recesije u toj zemlji.

"I prije toga broj siromašne djece bio je veliki, 2008. godine iznosio je 20 posto, a stanje je iz godine u godinu sve gore", objašnjava Marta Arias iz španske podružnice UNICEF-a. Ona kaže da je 2011. godine blizu 2,3 miliona djece u Španiji živjelo u siromaštvu. Najteži je život onima u regiji Andaluzija, gdje skoro 36 posto radno sposobnog stanovništa nema posao. To je mnogo više od nacionalnog prosjeka, koji iznosi 26,2 posto.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Škole i pedijatri nam govore da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o prehrani djece", poručuju iz socijalnih ustanova. Stoga je u junu pokrenut program ljetne škole u 56 obrazovnih institucija Andaluzije, koji je obuhvatao 4.000 besplatnih obroka za siromašne učenike. I u drugim španskim regijama planiraju slične projekte.

Ipak, kako je ljetni raspust završen, roditelji se osim prehrane susreću i sa drugim brojnim problemima, prije svega kako nabaviti udžbenike i školsku opremu. U petak je grupa ljevičarskih aktivista u Sevilli usred dana opljačkala supermarket i odnijela upravo opremu za školu, kako bi je podijelila onima koji je ne mogu kupiti.