Svijet
2

Otvorena željeznička pruga preko Irana, Turkmenistana i Kazahstana

FENA
Predsjednici Irana, Kazahstana i Turkmenistana svečano su otvorili u srijedu u Turkmenistanu željezničku prugu koja treba da prelazi tri zemlje i omogući ubrzavanje transporta naftnih proizvoda prema evropskim tržištima.

"Ova željeznička pruga je način da se poveže Perzijski zaliv, Omansko more, azijske zemlje, Kina, Rusija, Turska i Evropa", pozdravio je iranski predsjednik Hasan Ruhani na zvaničnoj ceremoniji u Akialili, jednoj od željezničkih stanica na granici između Irana i Turkmenistana.

Ova željeznička linija će omogućiti da se preveze do deset miliona tona robe godišnje, među kojim nafta, ali i putnici, saopćilo je turkmenistansko ministarstvo prometa.

Ukupno dvije milijarde dolara iz turkmenistanskih javnih fondova, kao i krediti Banke za azijski razvoj, omogućit će da se financira ovaj projekat koji su u oktobru 2007. godine zaključile tri zemlje.

Iran se nada da će narednih godina izgraditi direktnu željezničku prugu koja će povezati regiju s Omanskim morem duž afganistanske i pakistanske granice, kako bi se smanjila udaljenost između zemalja u regionu i toplih mora.