Hamas zaprijetio osvetom
0

"Otvorena su vrata pakla"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hamas i druge palestinske organizacije saopćile su u subotu kako su naredile svojim borcima da se osvete za izraelske zračne udare na pojas Gaze, u kojima je prema najnovijim izveštajima poginulo najmanje 155, a ranjeno više od 250 Palestinaca, javljaju svjetske novinske agencije.

Među poginulima je i šef policije Tawfiq Jabber, javio je Hamasov radio.

"Svim borcima je naređeno da odgovore na izraelski masakr", navedeno je u saopćenju Islamskog džihada, nakon slične prijetnje Hamasa i drugih naoružanih frakcija.

U prijetnji vojnog krila Hamasa je navedeno da su ovim napadima, kakvi se ne pamte u pojasu Gaze, "otvorena vrata pakla" i da će "Izrael roniti krvave suze".

Hamasov glasnogovornik Fawzi Barhum je rekao da će se "otpor nastaviti do posljednje kapi krivi".

U znak osvete mogu se očekivati samoubilački bombaški napadi na Izrael, navedeno je.

Na Zapadnoj obali je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa suparničkog Fataha, izdao saopćenje u kome osuđuje agresiju i poziva na uzdržanost, rekao je njegov savetnik Nabil Abu Rudeina.

Meta napada nije bio Islamski džihad, koji najčešće ispaljuje rakete na Izrael, već definitivno Hamas koji kontrolira pojas Gaze.

Napadnute su zgrade vlade, policijske i sigurnosne zgrade, koje pripadaju toj radikalnoj islamističkoj organizaciji, što je jasan pokzatelj da Izrael smatra Hamas odgovornim za pojačanu raketnu i minobacačku vatru na izraelske gradove i sela nakon isteka šestomjesečnog primirja u prošli petak.

U saopćenju koje je naknadno izdala izraelska vojska, prenose agencije, najavljuje se nastavak, proširenje i produbljenje ove operacije bude li potrebno.

Vojni glasnogovornik je zaprijetio da će meta napada biti svako ko "sponzorira teror, daje utočište teroru u svojoj kući, u svom podrumu i svako ko šalje svoju ženu i djecu da budu ljudski štit - jer se smatra teroristom“.

U saopaćenju se navodi da su vojni udari isplanirani na osnovu preciznih obavještajnih informacija prikupljenih u posljednjih nekoliko mjeseci i da su mete i zvaničnici Hamasa.