Bugarska
0

Otvoren depo za skladištenje nuklearnog otpada

SRNA
Bojko Borisov
Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov pustio je u rad novoizgrađeni depo, vrijedan 70,5 miliona eura, za skladištenje određenog nuklearnog goriva iz atomske centrale "Kozloduj".

"Imamo izuzetno moderan depo za skladištenje nuklearnog goriva i više nećemo izvoziti otpad u Rusiju", naglasio je Borisov.

Projekat je, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj, finansirao Međunarodni fond za pomoć u vezi sa zatvaranjem prva četiri reaktora jedine bugarske nuklerake "Kozloduj". Izgradnju je realizovao njemački konzorcijum.

Bugarska nuklearka "Kozloduj" nalazi se na Dunavu i sastavljena je iz šest energo-blokova. Prva četiri, jačine od po 440 megavata, zatvorena su iz bezbjedonosnih razloga, neposredno prije ulaska zemlje u EU.

U opticaju su peti i šest reaktor, jačine od po 1.000 megavata, novije ruske proizvodnje za koje Evropska komisija smatra da su sigurni.

Trenutno je peti reaktor van eksploatacije zbog planskog remontovanja. On će, nakon modernizacije i remontovanja, biti pušten u rad početkom juna.