Svijet
0

Otmičar turskog aviona bio na obuci u kampu Al Qaide

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Turska policija saopćila je da je Egipćanin koji je u subotu oteo putnički avion na letu od Kipra za Istanbul bio na obuci u jednom kampu Al Qaide i želio je da pilot preusmjeri avion za Iran, kako bi se pridružio toj terorističkoj mreži u Afganistanu, javila je u nedjelju navečer turska novinska agencija Anadolija.

Egipćanin i jedan Turčin, koji su imali lažnu bombu i tvrdili da su pripadnici Al Qaide, oteli su u subotu ujutru avion čim je poletio iz sjevernog, turskog dijela Kipra i više od četiri sata držali putnike i posadu letjelice kao taoce u Antaliji, gdje je avion bio prinuđen da sleti da bi sipao gorivo.

Svi putnici i članovi posade su na kraju oslobođeni ili su uspjeli sami da pobjegnu iz aviona, a otmičari su se predali, podsjeća AP.

Prema saznanjima turske policije, 33-godišnji Egipćanin Momen Abdul Aziz Talih bio je u zatvoru u Saudijskoj Arabiji u isto vrijeme kada i pripadnik Al Qaide koga zovu Ahmad - osuđen na doživotnu robiju zbog pomaganja organizatorima terorističkih napada, izvedenih u SAD 11. septembra 2001, prenosi Anadolija.

Policija nije navela u kojoj je zemlji Talih bio na obuci u kampu Al Qaide, kao ni zbog čega je bio u zatvoru u Saudijskoj Arabiji.