Svijet
2

Otkriveni NSA-ini evropski partneri u špijunaži

Klix.ba
Glenn Greenwald
Glenn Greenwald
Danska, Belgija, Holandija i još nekoliko zemalja Evropske unije imenovani su američkim partnerima u nadzornom programu Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), otkrio je novinar Glenn Greenwald.

Prema dokumentu do kojeg je došao švedski TV program “Mission: Investigate”, koji je istraživao švedsko učešće u globalnim špijunskim operacijama, devet evropskih zemalja našlo se na listi NSA-inih saučesnika.

Među NSA-inim partnerima našle su se Danska, Švedska, Norveška, Belgija, Francuaka, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Novi dokument koji je objavio Edward Snowden je prva pisana potvrda danskog zvaničnog sporazuma sa NSA, piše Copenhagen Post.

“Kada se Danska nađe na listi američkih bliskih saveznika u špijuniranju, treba se zapitati šta to dobijamo zauzvrat”, kaže clan danskog parlamenta Pernille Skipper.

Nova lista NSA-inih partnera otkrivena je u novom nizu dokumenata iz kolekcije Snowdena i Greenwalda. Dokumenti otkrivaju i kako su zemlje saveznice slale svoje osoblje na obuku u SAD-u.