Svijet
0

Otkrivena spilja Romula i Rema

FENA
U Rimu je otkrivena spilja Romula i Rema, blizanaca koji su prema legendi osnovali Vječni grad, a izvanredno otkriće pokraj rimskog brežuljka Palatinum obznanio je u utorak talijanski ministar kulture Francesco Rutelli.

Podzemna spilja ukrašena školjkama i mozaicima otkrivena je tokom istraživačkih radova, koji i dalje traju na jednom od sedam povijesnih rimskih brežuljaka, Palatinumu. Tim otkrićem legenda o utemeljiteljima Rima Romulu i Remu, djeci Marsa i Rea Silvije koje je spasila vučica, kako se čini, pretvorena je u stvarnost.

"Za vrijeme istraživačkog iskapanja, ovih dana na Palatinumu, na dijelu prema cirkusu Maksimusu, jedna je sonda pronašla podzemnu spilju", rekao je na konferenciji za novinare Rutelli.

Fotografije koje je snimila sonda "mogu s razumnom sigurnošću označiti čuveno mjesto rimske povijesti, koje se dosad smatralo mitskim", rekao je Rutelli, javila je Hina.

Prema legendi, blizanci Romul i Rem bili su ostavljeni na obalama rijeke Tibera, gdje ih je pronašla vučica koja ih je spasila i othranila svojim mlijekom.

Nedaleko od mjesta gdje je pronađena spilja za koju se vjeruje da je riječ o legendarnoj vučjoj jami nalazi se vila cara Augusta, koji je, također prema legendi, dao izgraditi svoj dom upravo na mjestu na kojem je, kako se vjerovalo, simbolički započela povijest Rima.