Sakupljane informacije
5

Otkriven veliki cyber napad na zemlje Bliskog istoka

Klix.ba
Otkriven je kompleksni cyber napad koji je sakupljao privatne informacije iz zemalja kao što su Iran i Izrael.

Ruska firma za sigurnost Kaspersky Lab je za BBC izjavila da je malware, poznat kao "Flame", vjerovatno aktivan još od augusta 2010. godine. Iz ove kompanije su izjavili kako vjeruju da je napad organizovala neka država, ali nisu sigurni odakle sigurno potječe.

"Flame" su opisali kao jednu od najkompleksnijih prijetnji ikada otkrivenih. Istraživanje napada je pokrenuto zajedno sa UN-ovom Međunarodnom telekomunikacijskom unijom.

U prethodnim napadima su malwarei, kao što su bili "Stuxnet" ili "Duqu", imali za cilj iranska nuklearna postrojenja ili ubacivanje na mreže u svrhu krađe informacija.

Ova nova prijetnja ne uzrokuje nikakvu fizičku štetu, već samo prikuplja ogromne količine informacija.

"Kada se sistem zarazi, "Flame" započinje kompleksni set operacija, uključujući snimanje razgovora i praćenje korištenja tastatura", kazao je Vitaly Kamluk, vodeći ekspert firme Kaspersky.

U napadu je zaraženo više od 600 meta, uključujući individualne, poslovne, akademske i državne sisteme.

Veličina malwarea je 20 MB i istraživači vjeruju da će za kompletnu analizu biti potrebne godine rada.

Vjeruje se da je napad izvela neka država. Kamluk je objasnio razloge za to: "Trenutno na svijetu postoje tri klase osoba koje razvijaju malware – hakeri, cyber kriminalci i oni koji imaju podršku država. "Flame" nije dizajniran da krade novac sa bankovnih računa i mnogo se razlikuje od jednostavnih malwarea koje dizajniraju hakeri. Ukoliko isključimo hakere i cyber kriminalce, preostaje treća grupa."

Među državama koje su pogođene napadom su Iran, Izrael, Sudan, Sirija, Liban, Saudijska Arabija i Egipat.