Strava u Keniji
0

Otkaz za 1.000 učitelja zbog seksualnog zlostavljanja djece

Sarajevo-x.com
Kenijske vlasti su potvrdile da je više od hiljadu učitelja otpušteno zbog seksualnog zlostavljanja djevojčica tokom protekle dvije godine.

Zvaničnik iz Ministarstva za ravnopravnost spolova, socijalnu zaštitu i zaštitu djece, Ahmed Hussein, za BBC je rekao da su žrtve zlostavljanja djevojčice od 12 do 15 godina.

Prema njegovim riječima, putem anonimnih SOS telefona namijenjenih za pomoć žrtvama otkriveno je da je problem seksualnog zlostavljanja djece mnogo rasprostranjeniji nego što se prethodno mislilo. Najveći broj zlostavljanja se dogodio u seoskim osnovnim školama.

"Zbog loše komunikacije u početku nismo znali šta se zapravo događa u zemlji. Komunikacija je sad uspostavljena jer su mobilni telefoni rasprostranjeni širom zemlje", rekao je Hussein.

Prošle godine je otpušteno 600 učitelja, dok je ove godine 550 učitelja također izgubilo posao zbog ljubljenja, dodirivanja i silovanja djevojčica koje su nerijetko ostajale trudne.

Hussein je rekao da je velik broj učitelja osuđen na sudu.

Direktor fondacije za zaštitu prava djece Cradle, Brian Weke, složio se da je ovaj problem rasprostranjen širom zemlje.

"U jednoj osnovnoj školi smo imali 20 trudnih djevojčica. Polovina njih je zatrudnjela zbog silovanja koje su izvršili učitelji. Naš najveći problem je što se ovakvi slučajevi rijetko prijavljuju policiji", dodao je Weke.

Reporter BBC-ja Will Ross iz glavnog grada Nairobija je rekao da učitelji često plaćaju odštetu roditeljima zlostavljanih djevojčica kako bi izbjegli tužbu i odlazak na sud.