Svijet
6

Otac žrtve IDIL-a: Google, Facebook i Twitter pomažu u širenju terorizma

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Otac državljanke SAD-a koja je ubijena u novembarskim terorističkim napadima u Parizu tuži kompaniju Google te društvene mreže Facebook i Twitter zbog pružanja "materijalne pomoći" Islamskoj državi.

Reynaldo Gonzalez, čija je kćerka Nohemi bila među 130 žrtava terorističkih napada u glavnom gradu Francuske, u utorak je pokrenuo tužbu pred sudom u Californiji. Njegova tužba bazirana je na premisi kako Google, Facebook i Twitter pružaju mogućnost da IDIL sakuplja novac, regrutira članove i objavljuje propagandu putem stranica u njihovom vlasništvu.

Advokati navedenih kompanija tvrde kako njegova tužba nema temelje s obzirom na to da svaka od njih ima vlastite načine borbe protiv ekstremista i ekstremnog sadržaja uključujući uklanjanje, zabranu i prijavu vlastima i snagama sigurnosti.

S druge strane, Gonzalezov advokat tvrdi kako je tužba usmjerena na ponašanje koje spomenute kompanije odobravaju, a ne na isključivi sadržaj koji se na njima nalazi ili ne nalazi.

"Ova tužba nije bazirana na IDIL-ovim porukama već na tome da Google, Facebook i Twitter odobravaju korištenje svojih platformi za regrutovanje i vršenje operacija", rekao je Gonzalezov advokat.

Također, spominju se i Googleove reklame koje se pojavljuju pored IDIL-ovih videa na YouTubeu, što implicira da Google sa IDIL-om dijeli profit.