Egipat
0

Osujećen plan ubistva izraelskog ambasadora

FENA
Egipatske sigurnosne snage otkrile su zavjeru za ubistvo izraelskog ambasadora u Kairu Šaloma Koena i uhapsile trojicu osumnjičenih, prenose danas izraelski mediji pisanje kairske štampe.

Potencijalne ubice, članovi terorističke ćelije Zejtun, kovale su zaveru još od 2007. da ubiju ambadsodora i dignu u vazduh njegovu dobro branjenu rezidenciju i izraelsku ambasadu.

U novinskom izvještaju, zasnovanom na informacijama egipatskih sigurnosnih zvaničnika, se dodaje da državno tužilaštvo sumnjiči istu grupu da je namjeravala da napadne i egipatske vladine institucije, uključujći policijske stanice i vladine kancelarije.

Vijesti o navodnoj zavjeri objavljene su poslije istrage koja je trajala više od godinu dana i hapšenja članova grupe zbog pljačke jedne juvelirnice u Kairu, maja prošle godine. Pljačka je, navodno, imala za cilj da pomogne da se plati planirana operacija. Osumnjičeni su rekli istražiteljima da nisu bili u stanju da se približe ni ambasadoru ni izraelskim predstavništvima i da izvedu plan zbog jakih mjera sigurnosti.

Takođe su priznali da su kontaktirali operativce međunarodne terorističke mreže Al-Qaida, uključujući i osobu po imenu Abu Hamdan al Libi i planirali da se pridruže toj organizaciji u Iraku nakon što ubiju Koena. Oni kažu da su se obučavali u Gazi za napade i planirali da dignu u vazduh i hrišćanska i muslimanska sveta mjesta u Egiptu zajedno s izraelsko egipatskim gasovodom.

Egipatski zvaničnici su izrazili sumnju u tvrdnje osumnjičenih, izjaviši da nisu izgledali sposobni da izvedu sve operacije za koje kažu da su ih planirali.