Azerbejžan
0

Osuđen sporazum između Armenije i Turske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Azerbajdžan je osudio sporazum o normalizaciji odnosa Armenije i Turske i upozorio na moguću nestabilnost na jugu Kavkaza.
  • Normalizacija odnosa Turske i Armenije prije povlačenja armenskih snaga s okupiranog azerbajdžanskog teritorija (Nagorno Karabaha) u suprotnosti je s interesima Azerbajdžana i baca sjenu na bratske odnose naše zemlje i Turske, saopćilo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova u Bakuu.

  • Azerbajdžan smatra da otvaranje granice između Turske i Armenije dovodi u pitanje izgradnju mira i stabilnosti u regiji, navodi se u saopćenju.

Sporazumi između Turske i Armenije, potpisani u subotu, predviđaju ponovno otvaranje granice između dvije zemlje. Da bi stupili na snagu moraju ih ratificirati parlamenti dviju zemalja, što bi moglo potrajati zbog neprijateljskog stava brojnih zastupnika u Ankari i Erevanu.

Azerbajdžan se protivio normalizaciji odnosa dviju zemalja i otvaranju granica prije rješavanja sukoba između Bakua i Erevana oko Nagorno Karabaha, prenosi u nedjelju Hina.

Turska je 1993. godine zatvorila granicu s Armenijom u znak podrške turkofornim Azerima koji su tada vodili izgubljenu bitku s armenskim separatistima u Karabahu.