Svijet
0

Osuđen najmlađi britanski terorist

Sarajevo-x.com
Britanski terorist Hammaad Munshi (18) je najmlađi poznati terorist na svijetu. Uhapšen je prije dvije godine kad je otkriveno da 16-godišnji srednjoškolac pripada ćeliji cyber terorista koja "ispira mozgove" nastojeći privući lakovjerne ljude na ubistva tzv. nevjernika, prenosi britanski Telegraph.

Tinejdžer potječe iz ugledne islamske porodice, a njegov djed je predsjednik Islamskog istraživačkog Instituta u Dewsburyju u Engleskoj. No, maloljetni Hammad vodio je dvostruki život.

Preko dana je išao u školu i izvršavao obaveze kao i svaki drugi učenik, a večeri je provodio surfajući po terorističkim sajtovima i distribuirajući materijale u kojima je detaljno opisivao kako napraviti napalm i druge eksplozive kao i detonatore, granate te uputstva o tome "kako ubiti".

Munshi je imao tek 15 godina kad je upoznao Aabida Khana, ključnu osobu u radikalizaciji pokreta za "ubijanje nevjernika".

Munshi je, inače vrstan informatičar, na svom internet sajtu prodavao je noževei islamske zastave, a prilikom hapšenja kod njega su našli opremu za bombaše samoubice.

Zajedno s njim osuđeni su i Aabid Khan (23), te njegov rođak Sultan Muhammad (23) po istim tačkama optužnice za terorističku djelatnost.