Vlasti čekaju novu opremu
2

Oštećen lokator za pronalazak crnih kutija aviona koji se srušio u Indoneziji

A. B.
Vlasti su navele da trenutno čekaju novu opremu iz Singapura (Foto: EPA-EFE)
Vlasti su navele da trenutno čekaju novu opremu iz Singapura (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se prije nekoliko dana srušio avion indonežanske aviokompanije Sriwijaya Air, ronioci su se uključili u traganje za crnim kutijama koje su locirane, ali ih je potrebno izvući na površinu
Nakon pada aviona indonežanske aviokompanije Sriwijaya Air, ronioci su locirali crne kutije koje su trebale izvući na površinu, međutim, došlo je do problema nakon što je utvrđeno da je uređaj koji se koristi za njihovo lociranje oštećen.

Vlasti su navele da se sada očekuje da stigne novi lokator iz Singapura.

Let SJ182 aviokompanije Sriwijaya Air napustio je Jakartu sa 62 osobe, ali je u subotu nestao sa radara na putu za otok Borneo.

Dosad su pronađeni dijelovi aviona i tijela stradalih, a ronioci su odredili lokaciju na kojoj se nalaze crne kutije koje čuvaju podatke o avionu i svemu onome što se zbivalo unutar njega te se na osnovu njih mogu pružiti vitalne informacije u istragama avionskih nesreća.

"Oprema za lociranje crnih kutija ima tehničkih problema, odnosno, oprema je oštećena. Dakle, trenutno trebamo hitnu pomoć kako bi što prije nabavili onu koja je ispravna", poručile su vlasti.

Zamjenik predsjednika Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (KNKT) Haryo Satmiko, kazao je da je odbor imao i drugu opremu te kvalifikovano i obučeno osoblje za potragu. Shodno tome, nije jasno kako je došlo do ovog najnovijeg razvoja događaja jer je lokalna televizija emitovala prilog o roniocima koji i dalje pretražuju ostatke aviona i crne kutije.

U ponedjeljak je identifikovana i prva žrtva, a u potragu je jučer bilo uključeno 2.600 istražitelja, uključujući više od 50 brodova i 13 aviona.

Već se analiziraju pronađeni ostaci za koje se pretpostavlja da je riječ o točku i dijelu trupa aviona. Turbina jednog od njegovih motora je također među otpadom koji je pronađen.

Zvaničnici za sigurnost transporta su naveli da su trenutno u drugoj od pet faza istrage. Ova se trenutno sastoji od prikupljanja podataka i moglo bi proći do godinu dok se cjelokupan proces ne završi, piše BBC.