Svijet
38

Ostavka zbog kritikovanja Obaminih kćerki

FENA
Sasha i Malia Obama (Foto: EPA)
Sasha i Malia Obama (Foto: EPA)
Glasnogovornica američkog republikanskog zastupnika prisiljena je da podnese ostavku u ponedjeljak jer je na Facebooku kritikovala kćerke predsjednika Baracka Obame, što je tabu u SAD-u.

Elizabeth Lauten, glasnogovornica republikanca Stephena Finchera, zastupnika Tennesseeja, potvrdila je u ponedjeljak za nekoliko američkih medija, među kojim su NBC News i Fox News, da namjerava podnijeti ostavku nakon što je dobila žestoke kritike na Twitteru i od medija, javlja agencija AFP.

Glasnogovornica, nepoznata široj javnosti, objavila je poruku na Facebooku u kojoj 13-godišnjoj Sashi i 16-godišnjoj Maliji zamjera manjak "finoće" u ponašanju prilikom jednog događaja u Bijeloj kući prošle srijede.

Dvije djevojčice su kao i svake godine, bile uz svog oca prilikom pomilovanja jedne ćurke za vrijeme Dana zahvalnosti. Neki su smatrali da su djevojčice, iako nasmijane veći dio vremena, izgledale kao da se dosađuju, što je zabavljalo više komentatora i novinara iz Washingtona.

Elizabeth Lauten se izvinila u petak.

Američki mediji se skoro nikada ne bave privatnim životom Obaminih kćerki koje žive u Bijeloj kući sa svojim roditeljima i školuju se u Washingtonu. Lični napadi na predsjedničku porodicu smatraju se tabuom.