Svijet
0

Osnovana Komisija UN-a za izgradnju mira

FENA
Generalna skupština i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijeli su u utorak rezoluciju o osnivanju nove Komisije UN-a za izgradnju mira, čiji je cilj da zemljama izašlim iz rata pomogne u teškom periodu prelaska u stabilno stanje i razvitak.

Generalna skupština i Vijeće sigurnosti su prihvatili rezoluciju kojom se uspostavlja Komisija za izgradnju mira, predloženo na svjetskom samitu UN-a održanom u septembru u New Yorku.

Predsjednik Generalne skupštine, Šveđanin Jan Eliasson je rezoluciju nazvao "istinski historijskom" zato što je prvi put u povijesti UN stvorio tijelo koje će pomoći zemljama izašlim iz rata da krenu ka miru.

On je na konferenciji za novinare kazao da je oko 50 posto sukoba u posljednjih 20 godina ponovno izbilo u roku od pet godina nakon postizanja mirovnih sporazuma.

Komisija će, djelujući isključivo temeljem konsenzusa, raditi na održavanju mira, stabilizaciji, obnovi, izgradnji institucija i dugoročnom razvitku zemalja kako bi im pomogla u tranziciji iz rata u mir.

Nova komisija će imati stalni organizacijski odbor od 31 člana, birana na dvije godine, uz mogućnost obnavljanja mandata.

Odbor će se činiti sedam članica Vijeća sigurnosti, uključujući

njegovih pet stalnih članica, sedam članica iz UN-ova Ekonomskog i socijalnog vijeća, pet članica koje najviše doprinose budžetu i fondovima UN-a, pet članica koje daju najviše osoblja UN-ovim mirovnim misijama, te sedam dodatnih članova koje će birati Generalna skupština posebno uzimajući u obzir države koje imaju iskustvo u obnovi poslije sukoba.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je rekao kako će Komisija "pomoći zemljama da učine tranziciju iz rata u mir", dodajući da još treba dosta uraditi da bi se osiguralo njegovo funkcioniranje ne u dvoranama UN-a nego "zemljama kojima je potrebna pomoć". Annan je kazao da se često događa da zemlje iz krhog mira uđu u obnovljen sukob.